Nie jestem wegetarianką i nie zamierzam być nią w najbliższej przyszłości, ale faktem jest, że w mojej kuchni jest coraz mniej mięsa, a wędliny są tylko od święta. Na kształtowanie się moich preferencji kulinarnych ma wpływ coraz większa świadomość żywieniowa, podróże, poznawanie nowych kuchni, smaków i produktów. Dlatego, kiedy ostatnio spróbowałam nuggetsów z fasoli produkowanych przez małą polską firmę, tak dobrych, tak świetnie imitujących mięso z kurczaka, to po prostu musiałam opracować na nie przepis! Satysfakcja najedzenia się chrupiącymi nuggetsami z fasoli, a nie z mięsa, zaskoczyła mnie. To jest to! Chcę mieć je na stałe w mojej kuchni, i już.
Inspiracją do przygotowania tej receptury były podane składniki na opakowaniu kupionego produktu i przepis szefa kuchni Briana L. Pattona autora bloga The Sexy Vegan. Głównym produktem jest oczywiście biała fasola, możecie wykorzystać gotową ze słoika, albo samemu ją wcześniej ugotować. Ja użyłam masłowej fasoli Jaś, którą uwielbiam. Ugotowaną fasolę należy rozdrobnić, ale konsystencja nie powinna być zbyt gładka, grudki dodadzą odpowiedniej tekstury nuggetsom. Jeżeli chcesz mieć produkt vegański, użyj vegańskiego bulionu, ale możesz użyć też każdego innego. Smak zbudowałam z prostych przypraw, suszony czosnek, cebula w płatkach, sól, pieprz i ulubiona przyprawa do kurczaka. Możesz dodać ostre chilli, jeżeli chcesz mieć wersję na ostro. Niezbędne są również płatki drożdżowe, bardzo odżywcze, są źródłem białka i witamin z grupy B. Działają prozdrowotne, zwiększają odporność organizmu, mają właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, obniżają poziom cholesterolu. Świetnie podkręcają smak dania i powodują efekt umami. Warto mieć je pośród domowych przypraw.
Do przygotowania ciasta użyłam mąki „00” z wysoką zawartością glutenu, który powoduje, że będzie ono miało odpowiednią elastyczność i sprężystość. Dodanie mąki grochowej, lub z ciecierzycy, zagęści konsystencję i doda więcej wartości odżywczych.
Z ciasta możesz uformować różne kształty, mogą to być bryłki, takie jak charkterystyczne nuggetsy, albo paski, które wykorzystasz na przykład do sałatki. Należy pamiętać, że ciasto podczas gotowania powiększy swoją objętość, więc ugotuj kilka sztuk i zobacz, jaki kształt będzie dla Ciebie najlepszy.
Uformowane kawałki należy najpierw ugotować w aromatycznym bulionie, a następnie obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju. Do panierowania będzie potrzebna bułka tarta, najlepiej Panko, która spowoduje, że nuggetsy będą niezwykle chrupiące. W wersji vegańskiej należy użyć maślanki zrobionej z mleka migdałowego (zob. przepis), ale możesz również użyć tradycyjnie roztrzepanego jajka.
Fasolowe nuggetsy są zaskakująco dobre w smaku, super chrupiące i jednocześnie wilgotne w środku. Moje dzieci przywitały je w naszej kuchni okrzykiem: „WOW! Ale dobre!” i to jest najlepsza ich reklama. Zostaną już u nas na stałe.

Przygotuj składniki.
Cebulę i czosnek obierz, pokrój na duże kawałki i razem z liściem laurowym dodaj do bulionu, zagotuj. Następnie wyjmij warzywa, żeby nie przeszkadzały podczas gotowania nuggetsów.
Fasolę rozdrobnij tłuczkiem, albo widelcem.
Dodaj 200 ml bulionu, musztardę i wymieszaj.
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, pałatki drożdżowe, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, czosnek i cebulę.
Wymieszaj mokre składniki z suchymi.
Oprósz palce mąką i formuj z ciasta niewielkie spłaszczone kawałki. Podczas gotowania podwoją swoją wielkość.
Uformowane nuggetsy wrzucaj partiami do wrzącego bulionu i gotuj je około 20 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj składniki. Rozgrzej olej na patelni. Do mleka migdałowego wlej ocet i odstaw na 15 minut, powstanie vegańska maślanka. Wymieszaj panko z mąką i przyprawami.
Ugotowane nuggetsy zamocz w maślance migdałowej, obtocz w panierce, znowu zanurz w maślance i jeszcze raz obtocz w panierce. Smaż z obu stron na złoty kolor. Będą niezwykle chrupiące. Możesz również upiec je w piekarniku. Ułóż nuggetsy na papierze do pieczenia, skrop dobrze oliwą i piecz około 20 minut w temperaturze 200*C.
Fasolowe nuggetsy możesz jeść z keczupem albo innym ulubionym sosem. Są świetne jako dodatek do sałatek, spróbuj z musztardowo-miodowym sosem winegret.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Cebulę i czosnek obierz, pokrój na duże kawałki i razem z liściem laurowym dodaj do bulionu, zagotuj. Następnie wyjmij warzywa, żeby nie przeszkadzały podczas gotowania nuggetsów.
Fasolę rozdrobnij tłuczkiem, albo widelcem.
Dodaj 200 ml bulionu, musztardę i wymieszaj.
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, pałatki drożdżowe, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, czosnek i cebulę.
Wymieszaj mokre składniki z suchymi.
Oprósz palce mąką i formuj z ciasta niewielkie spłaszczone kawałki. Podczas gotowania podwoją swoją wielkość.
Uformowane nuggetsy wrzucaj partiami do wrzącego bulionu i gotuj je około 20 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj składniki. Rozgrzej olej na patelni. Do mleka migdałowego wlej ocet i odstaw na 15 minut, powstanie vegańska maślanka. Wymieszaj panko z mąką i przyprawami.
Ugotowane nuggetsy zamocz w maślance migdałowej, obtocz w panierce, znowu zanurz w maślance i jeszcze raz obtocz w panierce. Smaż z obu stron na złoty kolor. Będą niezwykle chrupiące. Możesz również upiec je w piekarniku. Ułóż nuggetsy na papierze do pieczenia, skrop dobrze oliwą i piecz około 20 minut w temperaturze 200*C.
Fasolowe nuggetsy możesz jeść z keczupem albo innym ulubionym sosem. Są świetne jako dodatek do sałatek, spróbuj z musztardowo-miodowym sosem winegret.