
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 200*C. Dorsza pokrój w kawałki o szerokości w ok. 2 centymetrów i oprósz solą.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek z cebulą.
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Zalej wrzątkiem, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj 5 minut. Następnie odcedź.
Składnik podziel na dwie części i układaj w naczyniu do pieczenia warstwy: boczek z cebulą, kawałki dorsza, ziemniaki. Do śmietanki dodaj około pół łyżeczki soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, zalej warstwy. Przykryj pokrywką i piecz 40 minut w rozgrzanym do 200*C piekarniku.
Jeżeli lubisz bardziej przypieczone ziemniaki, zdejmij pokrywkę, ustaw program piekarnika na grillowanie i piecz jeszcze 10 minut. Następnie posyp posiekaną natką pietruszki.
Dzięki zapiekaniu dorsza w śmietance pod przykryciem, mięso ryby jest niezwykle soczyste. Do tego dania świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 200*C. Dorsza pokrój w kawałki o szerokości w ok. 2 centymetrów i oprósz solą.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek z cebulą.
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Zalej wrzątkiem, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj 5 minut. Następnie odcedź.
Składnik podziel na dwie części i układaj w naczyniu do pieczenia warstwy: boczek z cebulą, kawałki dorsza, ziemniaki. Do śmietanki dodaj około pół łyżeczki soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, zalej warstwy. Przykryj pokrywką i piecz 40 minut w rozgrzanym do 200*C piekarniku.
Jeżeli lubisz bardziej przypieczone ziemniaki, zdejmij pokrywkę, ustaw program piekarnika na grillowanie i piecz jeszcze 10 minut. Następnie posyp posiekaną natką pietruszki.
Dzięki zapiekaniu dorsza w śmietance pod przykryciem, mięso ryby jest niezwykle soczyste. Do tego dania świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!
Najbliższa ryba będzie właśnie taka.
Dziękuję Małgosiu.
Super! 💚