Sałatka śledziowa na świąteczny stół

Śledź, to chyba nasza narodowa ulubiona ryba! Dlatego najczęściej gości na polskich stołach z okazji różnych świąt. Śledzia można przyrządzać na milion sposobów i dobrze, bo warto jeść go często ze względu na dobroczynne właściwości dla naszej odporności, pamięci, koncentracji i samopoczucia. Ta sałatka śledziowa świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, jest połączeniem tradycyjnej sałatki warzywnej z klasycznym śledziem, a kapary i buraczek nadają jej wykwintności, właściwej dla świątecznej atmosfery.

Jak przygotować śledzie do sałatki?

Do sałatki najlepiej wykorzystać solone matiasy, albo inne mięsiste płaty śledziowe, mogą być również te powszechnie dostępne a’la matias. Przed dodaniem ich do sałatki warto je wypłukać z nadmiaru soli. Solone śledzie z beczki potrzebują dłuższego moczenia, nawet doby. Innym, w szczególności tym w oleju, wystarczy kilka godzin. Dodatkowe moczenie w mleku doda śledziom delikatności.

Jak ugotować warzywa?

Warzywa do sałatki nie powinny być rozgotowane, bo zrobi się z nich po prostu ciapa. Najbardziej lubię, gdy warzywa są bardzo drobno pokrojone i każdy składnik zachowuje swój kształt. Dlatego gotuję je w mundurkach do momentu, aż widelec lekko w nie wejdzie. Zazwyczaj wystarczy 30 minut. Warto wybrać gatunek ziemniaków przeznaczonych właśnie do sałatek, wtedy ładnie dadzą pokroić się w kostkę. Przed pokrojeniem warzywa powinny dobrze ostygnąć, a najlepiej schłodzić je dodatkowo w lodówce.

Sałatka jest już gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu, ale będzie jeszcze smaczniejsza, gdy się trochę przegryzie. Dlatego przed podaniem warto, żeby postała kilka godzin w chłodnym miejscu. Tylko nie wiem, czy wytrzymacie! 😀

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Klasyczna sałatka ze śledziem z dodatkiem buraka. Dlaczego z burakiem? Bo jest zdrowy, nadaje sałatce pięknego koloru, a jego słodycz idealnie współgra ze smakiem śledzia.

Yields1.5 Servings
Prep Time2 hrs

 6 mięsistych filetów śledzia
 4 średnie ziemniaki
 1 marchew
 1 średni burak
 3 ogórki kiszone
 4 łyżki konserwowego groszku
 4 jajka
 3 łyżki majonezu
 1 pęczek szczypiorku
 1 czubata łyżka kaparów
 sól i pieprz do smaku
 mleko do namoczenia śledzi

1

Do przygotowania sałatki ze śledziem najlepsze bedą mięsiste filety śledzia matias. Filety śledzia przepłukać zimną wodą. Włożyć do miski zalać wodą i wymieniać ją kilkakrotnie w ciągu 1,5 h. Następnie zalać mlekiem i odstawić na 30 minut.
Warzywa ugotować w skórce w osolonej wodzie (około 30 minut).
Jajka ugotować na twardo (około 8 minut).

2

Ugotowane, ostudzone warzywa obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać ze skorupy i posiekać. Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce. Filety śledzia pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.

3

W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Wiem, że nie wszyscy lubicie kapary, ja też za nimi nie przepadam, ale w tej sałatce idealnie komponują się smakowo. Spróbujcie! Możecie oczywiście pominąć ten składnik, bo bez kaparów ta sałatka jest również przepyszna.

4

Sałatka ze śledziem powinna postać kilka godzin w chłodnym miejscu, żeby smaki połączyły się ze sobą. Smacznego!

Ingredients

 6 mięsistych filetów śledzia
 4 średnie ziemniaki
 1 marchew
 1 średni burak
 3 ogórki kiszone
 4 łyżki konserwowego groszku
 4 jajka
 3 łyżki majonezu
 1 pęczek szczypiorku
 1 czubata łyżka kaparów
 sól i pieprz do smaku
 mleko do namoczenia śledzi

Directions

1

Do przygotowania sałatki ze śledziem najlepsze bedą mięsiste filety śledzia matias. Filety śledzia przepłukać zimną wodą. Włożyć do miski zalać wodą i wymieniać ją kilkakrotnie w ciągu 1,5 h. Następnie zalać mlekiem i odstawić na 30 minut.
Warzywa ugotować w skórce w osolonej wodzie (około 30 minut).
Jajka ugotować na twardo (około 8 minut).

2

Ugotowane, ostudzone warzywa obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać ze skorupy i posiekać. Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce. Filety śledzia pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.

3

W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Wiem, że nie wszyscy lubicie kapary, ja też za nimi nie przepadam, ale w tej sałatce idealnie komponują się smakowo. Spróbujcie! Możecie oczywiście pominąć ten składnik, bo bez kaparów ta sałatka jest również przepyszna.

4

Sałatka ze śledziem powinna postać kilka godzin w chłodnym miejscu, żeby smaki połączyły się ze sobą. Smacznego!

Sałatka ze Śledziem

(Visited 116 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *