Galaretka – Dama na stole!

Galaretka to spektakularna przekąska, która zachwyci Twoich gości!

Prosta w przygotowaniu i dobra na każdą okazję galaretka jest bardzo dekoracyjną potrawą. Dzięki jej fizycznym właściwościom można ją zastudzać w rozmaitych foremkach, podbijać smak alkoholem np. dodatkiem madery, porto, czy szampana, a także barwić np. sokiem z buraka, albo szpinaku. Galaretka z mięsem, rybą, albo tylko warzywami, daje niezliczone możliwości połączeń, ograniczeniem może być Twoja wyobraźnia.

Komponowanie galarety zawsze kojarzy mi się z „widoczkami” z dzieciństwa. Znacie? 😉 Najpierw trzeba było wykopać dołek, potem układało się w nim różne skarby: kamyczki, kwiatki, drobne przedmioty. Następnie przykrywało się kawałkiem szkła i zasypywało. Potem znowu odkopywało, jakby szukało się drogocennego skarbu… I był! 🙂 Z robieniem galarety jest podobna zabawa.

Galaretkę można przygotować za pomocą dwóch produktów: żelatyny lub agar-agar. Żelatyna jest białkiem zwierzęcym produkowanym z kolagenu, natomiast agar-agar to naturalna substancja żelująca pochodzenia roślinnego. Obie substancje mają prozdrowotne właściwości, żelatyna ma zbawienne działanie na włosy, skórę i paznokcie, polecana jest dla osób zmagających się z bólami stawów. Wytwarzana z krasnorostów agar-agar zawiera duże ilości białka, błonnika, witaminy K, E i B6, kwasu foliowego i kwasu omega 3. Dlatego galaretki są bardzo zdrowe i warto je wprowadzić do diety.

Jak przygotować galaretkę?

Najpierw przygotuj ulubiony, aromatyczny bulion, następnie dodaj do niego żelatynę albo agar-agar według opisu na opakowaniu. Zalej galaretką dno schłodzonej foremki i odłóż do lodówki, żeby stężała. Przyszykuj składniki, których chcesz użyć. Gdy galaretka zastygnie, układaj na niej elementy kompozycji i zalej resztą płynu. Jeżeli naczynie jest wysokie, można układać kilka warstw, kolejno zalewając je porcją galarety i odstawiając do zastygnięcia.

Galaretki warzywne z jajkiem

Można przygotować galaretkę w słoikach, wtedy łatwo ją zabierzesz ze sobą, na przykład do pracy na drugie śniadanie. Bardzo dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny, octem winnym lub octem jabłkowym.

Z użyciem żelatyny lub agar-agar przygotujesz również lekkie, puszyste musy. Wystarczy wybrać ulubione warzywa, zmiksować mięso ze śmietanką i dodać substancję żelującą. Świetnie sprawdzi się tuńczyk z puszki lub wędzona szynka.

Mus z awokado z krewetkami

Obierz awokado i zmiksuj razem z 80 ml śmietanki i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Zagotuj 100 ml bulionu i rozpuść w nim łyżkę żelatyny, odstaw do ostygnięcia. Zostaw cztery łyżki galaretki, a resztę dodaj do zmiksowanego awokado, dopraw solą i pieprzem. Wlej mus do naczyń ułóż na wierzchu po kilka ugotowanych krewetek koktajlowych i zalej galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia.

Świetne efekty można uzyskać łącząc ze sobą galaretkę i mus. Poniżej przepis na spektakularną galaretkę z dodatkiem wina, musem z szynki i jajkami przepiórczymi. Wspaniały smak! Idealna galaretka na Wielkanoc!

Galaretka z winem, szynką i jajkami przepiórczymi

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time40 mins

 500 ml bulionu
 3 łyżki żelatyny
 150 g plasterków szynki
 12 jajek przepiórczych
 100 ml Porto
 50 ml śmietanki kremowej
 natka pietruszki
 sól i pieprz do smaku

1

Przygotuj składniki. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystarczy gotować je 5 minut. Natkę pietruszki posiekaj. Przygotuj naczynia do galaretki i włóż je do lodówki.

2

Do bulionu wlej wino i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia , wsyp żelatynę i mieszaj, aż dokładnie sie rozpuści. Odstaw galaretkę do ostygnięcia.

3

Podziel szynkę na dwie porcje. Jedną część pokrój w kostkę, drugą, zmiksuj razem ze śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.

4

Do zmiksowanej szynki doda cztery łyżki galaretki i wymieszaj.

5

Do schłodzonej foremki nalej trochę ostudzonej, ale płynnej galaretki. Foremkę przechylaj w różne strony tak, aby galaretka pokryła jej ścianki i dno. Odstaw do lodówki, żeby galaretka zastygła.

6

Ułóż pierwszą warstwę np. połówki jajek, szynka i natka pietruszki.

7

Zalej warstwę galaretką i odstaw do lodówki, żeby stężała.

8

Następnie nałóż warstwę zmielonej szynki i ponownie odstaw do lodówki. W zależności od wysokości naczynia i Twojej inwencji, możesz warstwy powtarzać. Jeżeli zabraknie Ci galaretki do wypełnienia po brzegi Twojej foremki, wystarczy zagotować odpowiednią porcję wina (bo na pewno Ci jeszcze zostało;)), rozpuścić w nim żelatynę i uzupełnij warstwę. Taka galaretka z samego wina może być też świetnym deserem.

9

Przed podaniem foremkę wstaw na kilka sekund do gorącej wody i wyjmij galaretkę na talerz. Skrop odrobiną soku z cytryny i upajaj się jej smakiem...

Ingredients

 500 ml bulionu
 3 łyżki żelatyny
 150 g plasterków szynki
 12 jajek przepiórczych
 100 ml Porto
 50 ml śmietanki kremowej
 natka pietruszki
 sól i pieprz do smaku

Directions

1

Przygotuj składniki. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystarczy gotować je 5 minut. Natkę pietruszki posiekaj. Przygotuj naczynia do galaretki i włóż je do lodówki.

2

Do bulionu wlej wino i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia , wsyp żelatynę i mieszaj, aż dokładnie sie rozpuści. Odstaw galaretkę do ostygnięcia.

3

Podziel szynkę na dwie porcje. Jedną część pokrój w kostkę, drugą, zmiksuj razem ze śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.

4

Do zmiksowanej szynki doda cztery łyżki galaretki i wymieszaj.

5

Do schłodzonej foremki nalej trochę ostudzonej, ale płynnej galaretki. Foremkę przechylaj w różne strony tak, aby galaretka pokryła jej ścianki i dno. Odstaw do lodówki, żeby galaretka zastygła.

6

Ułóż pierwszą warstwę np. połówki jajek, szynka i natka pietruszki.

7

Zalej warstwę galaretką i odstaw do lodówki, żeby stężała.

8

Następnie nałóż warstwę zmielonej szynki i ponownie odstaw do lodówki. W zależności od wysokości naczynia i Twojej inwencji, możesz warstwy powtarzać. Jeżeli zabraknie Ci galaretki do wypełnienia po brzegi Twojej foremki, wystarczy zagotować odpowiednią porcję wina (bo na pewno Ci jeszcze zostało;)), rozpuścić w nim żelatynę i uzupełnij warstwę. Taka galaretka z samego wina może być też świetnym deserem.

9

Przed podaniem foremkę wstaw na kilka sekund do gorącej wody i wyjmij galaretkę na talerz. Skrop odrobiną soku z cytryny i upajaj się jej smakiem...

Galaretka z Szynką
(Visited 148 times, 1 visits today)