
Przygotuj składniki. Masło powinno być bardzo miękkie. Nastaw piekarnik na 200*C i piecz ziemniaki w mundurkach przez godzinę.
Na dwóch łyżkach masła usmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby, oprósz solą i pieprzem (około 20 minut). Jabłka obierz i zmiksuj. Upieczone i schłodzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę do dużej miski.
Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym.
Przełóż masę do foremki. Użyłam silikonowej foremki do pieczenia babek, której nie trzeba dodatkowo natłuszczać. Babkę możesz upiec w zwykłej foremce np. keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie rośnie, więc możesz wypełnić ją po brzegi.
Piecz babkę w temperaturze 190*C przez 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze upieczona (patyczek po wyjęciu powinien być "suchy"). Najlepiej, zostaw babkę do ostygnięcia w foremce.
Babka ziemniaczana smakuje zarówno podana na ciepło, jak i na zimno. Świetna jest odsmażona na patelni. Pasuje do niej prosty sos chrzanowy: śmietanka, chrzan, sól, pieprz i szczypiorek. Można podawać ją również ze świątecznym żurkiem. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Masło powinno być bardzo miękkie. Nastaw piekarnik na 200*C i piecz ziemniaki w mundurkach przez godzinę.
Na dwóch łyżkach masła usmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby, oprósz solą i pieprzem (około 20 minut). Jabłka obierz i zmiksuj. Upieczone i schłodzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę do dużej miski.
Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym.
Przełóż masę do foremki. Użyłam silikonowej foremki do pieczenia babek, której nie trzeba dodatkowo natłuszczać. Babkę możesz upiec w zwykłej foremce np. keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie rośnie, więc możesz wypełnić ją po brzegi.
Piecz babkę w temperaturze 190*C przez 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze upieczona (patyczek po wyjęciu powinien być "suchy"). Najlepiej, zostaw babkę do ostygnięcia w foremce.
Babka ziemniaczana smakuje zarówno podana na ciepło, jak i na zimno. Świetna jest odsmażona na patelni. Pasuje do niej prosty sos chrzanowy: śmietanka, chrzan, sól, pieprz i szczypiorek. Można podawać ją również ze świątecznym żurkiem. Smacznego!