Na pytanie: „Jakie najbardziej lubisz gołąbki?”, większość z Was pewnie odpowie, że najlepsze są te robione w domu przez mamę lub babcię. Ciekawe, czy ktoś powiedziałby, że najlepsze gołąbki robi mój tato lub dziadek?… Jeżeli tak, to dawajcie od razu przepis, bo to będzie unikat! 😉
Z doświadczenia wiem, że gołąbki docenia się dopiero z wiekiem. Moje dzieci, tak jak ja w dzieciństwie, obierają gołąbki z kapusty i wyjadają sam farsz. I nie przekonasz… W sumie mogłyby jeść tylko to, co jest w środku… a ja zawijam te gołąbki, jak świstak… 😀
No, to z czym te gołąbki? Każdy ma swój patent i swój najlepszy przepis, a ja lubię eksperymentować i robić różne farsze. Tym razem przygotowałam ryż, z soczewicą i pieczarkami. Smaku dodaje podsmażona cebula z czosnkiem i natka pietruszki. Doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem, solą i płatkami drożdżowymi, które podkręcają smak potraw warzywnych. Soczewica nie jest tu przypadkiem, ma dużą zawartość białka i świetnie zastępuje mięso. Gołąbki z takim farszem są bardzo sycące, odżywcze i smaczne. Podałam je z sosem pomidorowym, który sama przygotowuję (przepis poniżej). Dzięki długiemu pieczeniu w niezbyt wysokiej temperaturze, kapusta staje się miękka i nie ciągnie się podczas jedzenia. Składniki na farsz umożliwiają przygotowanie czternastu gołąbków średniej wielkości, ale możecie przepis podwoić i upiec więcej. Warto!

Przygotuj składniki. Odcedź soczewicę z płynu, ryż gotuj około 10 minut.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju na złoty kolor (około 10 minut). Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i smaż jeszcze 10 minut. Natkę pietruszki posiekaj.
W misce wymieszaj ugotowany ryż z soczewicą, podsmażoną cebulą i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Jeżeli masz płatki drożdżowe do dodaj do farszu, spowodują, ze gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.
Następnie przygotuj liście kapusty. Usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż całą główkę kapusty i obgotuj. Po kilku minutach zdejmuj po kolei liście i odkładaj na talerzu do ostygnięcia.
Usuń grube, wystające nerwy. Uważaj, żeby nie przerwać liścia.
Nałóż porcję farszu. Zawijaj od grubszej części liścia, następnie zagnij boki do środka i zawiń do końca.
Układaj ściśle gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty. Jeżeli nie masz bulionu możesz zalać wrzątkiem dodać trzy łyżki masła, sól, pieprz, liść laurowy i gorczycę. Piecz w temperaturze 160*C przez trzy godziny. Po upływie czasu, zostaw do ostygnięcia w piekarniku.
Tak przygotowane gołąbki rozpływają się w ustach. Kapusta jest bardzo delikatna i miękka, nie ciągnie się podczas jedzenia. Ja lubię je w połączeniu z pomidorowym sosem, który sama przygotowuję. Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek, następnie miksuję je z przecierem pomidorowym. Doprawiam solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Odcedź soczewicę z płynu, ryż gotuj około 10 minut.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju na złoty kolor (około 10 minut). Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i smaż jeszcze 10 minut. Natkę pietruszki posiekaj.
W misce wymieszaj ugotowany ryż z soczewicą, podsmażoną cebulą i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Jeżeli masz płatki drożdżowe do dodaj do farszu, spowodują, ze gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.
Następnie przygotuj liście kapusty. Usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż całą główkę kapusty i obgotuj. Po kilku minutach zdejmuj po kolei liście i odkładaj na talerzu do ostygnięcia.
Usuń grube, wystające nerwy. Uważaj, żeby nie przerwać liścia.
Nałóż porcję farszu. Zawijaj od grubszej części liścia, następnie zagnij boki do środka i zawiń do końca.
Układaj ściśle gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty. Jeżeli nie masz bulionu możesz zalać wrzątkiem dodać trzy łyżki masła, sól, pieprz, liść laurowy i gorczycę. Piecz w temperaturze 160*C przez trzy godziny. Po upływie czasu, zostaw do ostygnięcia w piekarniku.
Tak przygotowane gołąbki rozpływają się w ustach. Kapusta jest bardzo delikatna i miękka, nie ciągnie się podczas jedzenia. Ja lubię je w połączeniu z pomidorowym sosem, który sama przygotowuję. Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek, następnie miksuję je z przecierem pomidorowym. Doprawiam solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smacznego!