Latem najlepiej przygotowywać dania szybkie i takie, które można wykorzystać na różny sposób. Zrobić wielką michę jedzenia i mieć spokój na jakiś czas, by móc cieszyć się słońcem i wakacjami.
Zatem, jakie musi spełniać kryteria? Powinno być sycące, kolorowe, lekko pikantne, trochę chrupiące, soczyste i głębokie w smaku. Wszystko to znajdziecie właśnie w mojej letniej sałatce z ryżem i kurczakiem. Sałatka dobrze przechowuje się w pudełkach, można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. To świetny pomysł na lunch do pracy, na piknik, czy dłuższą wakacyjną wycieczkę. W domu może być daniem na obiad lub kolację i świetnie sprawdzi się na przyjęciu lub weekendowym grillowaniu. Co jeszcze można…, no można zawinąć ją w tortillę, podać jako burrito, zapiec z serem cheddar, albo gorgonzolą, podsmażyć na śniadanie na patelni i wbić jajko sadzone. Uniwersalna totalnie!
Sałatkę robi się naprawdę szybko, to tylko kwestia ugotowania ryżu i kurczaka z ziemniakami, czyli około 25 minut. W czasie gotowania zdążycie pokroić resztę składników, a potem to już tylko trzeba wszystko razem wymieszać, i już. W tym przepisie proponuję ugotować pierś z kurczaka, dzięki temu będzie soczysta. Można też wykorzystać kurczaka podsmażonego lub grillowanego. Ryż daje gwarancję, że danie nasyci nas na długo. Kolorowa papryka sprawia, że sałatka wygląda atrakcyjnie i przyjemnie coś w niej chrupie. Jednym z niezbędnych składników, która nadaje sałatce wyjątkowego smaku, soczystości i delikatnej ostrości jest salsa Chunky. Zawarta w niej kompozycja smaków jest sercem tej sałatki. Przepis na salsę Chunky znajdziecie tu: http://zielomania.pl/recipes/salsa-chunky/ Można oczywiście i ją kupić, ale nie jestem w stanie Wam polecić konkretnego produktu, bo zawsze robię ją sama w domu. Salsę też robi się szybko, można przechowywać ją kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Jest świetna do chipsów i nachos. Jeżeli nie lubicie kolendry, zastąpcie ją natką pietruszki. Jeżeli lubicie hot smaki, dodajcie więcej chilli. Pikantne jedzenie jest naprawdę świetne na upały, nieprzypadkowo najostrzejsze potrawy pochodzą z kultur żyjących w gorącym klimacie. Pikantne potrawy powodują pocenie się ciała, a to jest najlepsze, naturalne chłodzenie organizmu, w ten sposób usuwane jest ciepło z ciała. Jeszcze trzeba zadbać o dobre nawadnianie organizmu i upał stanie się znośniejszy.
Z niniejszego przepisu otrzymacie ogromną michę pysznej sałatki. Nie ma chyba takiej osoby, której by ona nie smakowała. Bynajmniej, nie znam takiej
To przepis na pyszną, sycącą sałatkę, którą można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego jest niezawodna podczas wakacyjnych wycieczek i pikników. Zobacz składniki!

Przygotuj składniki. Salsę Chunky możesz przygotować według mojego przepisu (wejdź w przepisy-sosy-Salsa Chunky), albo kupić gotową.
Włóż pierś z kurczaka i obrane ziemniaki do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj około 25 minut. Ryż dobrze wypłucz pod zimną wodą i gotuj również około 25 minut. Uważaj, żeby się nie rozgotował.
W tym czasie usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój ugotowaną pierś z kurczaka i ziemniaki również w kostkę. Odsącz czerwoną fasolę z płynu. Posiekaj szczypiorek i kolendrę. Do salsy Chunky dodaj olej, cytrynę i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: ryż, paprykę, fasolę, ziemniaki, kurczaka, szczypiorek, kolendrę, salsę chunky, dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż na talerzach lub w miseczkach liście sałaty rzymskiej, nałóż porcję sałatki i delektuj się jej smakiem. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Salsę Chunky możesz przygotować według mojego przepisu (wejdź w przepisy-sosy-Salsa Chunky), albo kupić gotową.
Włóż pierś z kurczaka i obrane ziemniaki do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj około 25 minut. Ryż dobrze wypłucz pod zimną wodą i gotuj również około 25 minut. Uważaj, żeby się nie rozgotował.
W tym czasie usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój ugotowaną pierś z kurczaka i ziemniaki również w kostkę. Odsącz czerwoną fasolę z płynu. Posiekaj szczypiorek i kolendrę. Do salsy Chunky dodaj olej, cytrynę i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: ryż, paprykę, fasolę, ziemniaki, kurczaka, szczypiorek, kolendrę, salsę chunky, dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż na talerzach lub w miseczkach liście sałaty rzymskiej, nałóż porcję sałatki i delektuj się jej smakiem. Smacznego!