Uwielbiam kontrastującą konsystencję miękkich, miodowych i jednocześnie słodko – kwaskowatych jabłek Jonagored z chrupiącą, cynamonowo-owsiano-orzechową kruszonką. Dodatkowych doznań dostarczają ciepłe jeszcze jabłka pod owsianą kołderką podane z gałką waniliowych lodów. Uprzedzam… po upieczeniu jabłek lepiej poczekać chociaż dziesięć minut, aż przestygną, bo poparzony język masz, jak w banku 🙂 Wiem, to trudne… nawet bardzo trudne… dlatego te lody, to dobry pomysł.
Zdrowsza kruszonka
Do zrobienia kruszonki nie użyłam zwykłych drobnych płatków owsianych, tylko górskie błyskawiczne płatki owsiane. Świetnie się prażą, są odpowiednio chrupiące i delikatne. Aby uzyskać jeszcze większą lekkość i chrupkość dodałam mąkę krupczatkę. Ilość cukru i jego rodzaj można dostosować do swoich upodobań. Lubię karmelowy aromat cukru trzcinowego, który świetnie komponuje się z cynamonem, ale można dodać zwykły cukier. Ostatnim składnikiem kruszonki są włoskie orzechy, posypuję nimi wierzch i lekko dociskam. W piekarniku pięknie się uprażą i dopełnią bukiet smaków. W tym przypadku nie stosuję żadnych ograniczeń i na końcu polewam całość syropem z daktyli, albo miodem. Bo ma być obłędnie bosko!
Według tego przepisu można przygotować dowolne owoce np. śliwki, gruszki, wiśnie, jagody. Jak również kombinacje owoców: jabłka z rabarbarem, albo gruszki z jabłkami.

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C.
Wymieszaj płatki owsiane z mąką, cukrem, cynamonem i pokrojonym w kostkę masłem.
Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Posiekaj włoskie orzechy.
W naczyniu do zapiekania ułóż ściśle pokrojone jabłka i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego. Następnie nakładaj przygotowaną kruszonkę, lekko ją dociskaj. Wierzch posyp orzechami. Włóż do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 50 minut.
Tak zapieczone jabłka mogą być podawane z lodami waniliowymi, polane syropem daktylowym, karmelowym lub miodem. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C.
Wymieszaj płatki owsiane z mąką, cukrem, cynamonem i pokrojonym w kostkę masłem.
Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Posiekaj włoskie orzechy.
W naczyniu do zapiekania ułóż ściśle pokrojone jabłka i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego. Następnie nakładaj przygotowaną kruszonkę, lekko ją dociskaj. Wierzch posyp orzechami. Włóż do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 50 minut.
Tak zapieczone jabłka mogą być podawane z lodami waniliowymi, polane syropem daktylowym, karmelowym lub miodem. Smacznego!