Senacka zupa fasolowa z golonką

Uwielbiam ten czas, kiedy w warzywniakach pojawiają się siatki ze świeżą fasolą. Kupuję je kompulsywnie, gdy tyko wpadną mi w oko. Zazwyczaj duszę fasolę z w sosie pomidorowym, albo gotuję zupę fasolową z dodatkiem dużej ilości majeranku i podsmażoną cebulą na wędzonym boczku. Lubię też barszcz ukraiński z fasolą Jaś i chrupiące nuggetsy, przepis na nie znajdziecie tu: http://zielomania.pl/recipes/fasolowe-nuggetsy/

Niedawno natknęłam się na ciekawostkę, która zainspirowała mnie do opracowania nowej receptury z wykorzystaniem fasoli. Przeczytałam, że w menu amerykańskiego Senatu, znajduje się kultowa zupa fasolowa przygotowywana według tradycyjnej receptury od 1903 roku. Zupa ta jest znana w Stanach Zjednoczonych pod nazwą „senacka zupa fasolowa” i na co dzień serwowana jest w restauracji Senatu. To pożywna zupa, pełna szynki, fasoli i selera. Posiada nawet swoją oficjalną stronę: https://www.senate.gov/reference/reference_item/bean_soup.htm Jest najpopularniejszą pozycją w menu i najczęściej polecaną przez członków Kongresu podczas przyjmowania gości po raz pierwszy. Nie ma to jak poczęstować gości zupą fasolową! ;))

Do przygotowania mojej zupy wybrałam golonkę przednią, a tradycyjną recepturę wzbogaciłam dodatkowo marchewką i pietruszką. Najpierw gotuję golonkę i fasolę. To nie tylko tworzy pyszny wywar, ale fasola gotuje się i od samego początku nabiera smaku. Następnie podsmażam cebulę, marchew, pietruszkę na maśle i dodaję do zupy. Potem wystarczy wymieszać, dusić i doprawić. Dzięki dodaniu purre z ziemniaków, zupa jest gęsta, pożywna i sycąca. Jest niedroga, łatwa w przygotowaniu i choć trzeba gotować ją przez kilka godzin, nie wymaga zbyt wielkiej uwagi za wyjątkiem mieszania od czasu do czasu

Golonka

Przede wszystkim jest bogatym źródłem kolagenu i elastyny, które odpowiedzialne są za jędrność, sprężystość, nawilżenie skóry oraz mocne paznokcie. Sprzyjają odbudowie tkanki łącznej, zapobiegają zapaleniu stawów i zwyrodnieniom. Dostarcza pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B.

Fasola

Bogata w składniki odżywcze, zawiera różnorodne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, dostarczając jednocześnie umiarkowaną ilość kalorii. Fasola dostarcza białko, błonnik, kwas foliowy, żelazo, potas i magnez. Ze względu na wysoką koncentrację prozdrowotnych składników odżywczych, spożywanie większej ilości fasoli w diecie może poprawić ogólny stan zdrowia, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, w tym chorób serca, otyłości i wielu rodzajów nowotworów. Zawarty w niej błonnik zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej, zespołu metabolicznego, udaru, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości i niektórych chorób przewodu pokarmowego. Warto zapamiętać, że długie moczenie fasoli chroni przed nadmierną utratą kwasu foliowego podczas gotowania. Aby skorzystać z tych potencjalnych korzyści zdrowotnych, zaleca się spożywanie 1,5 szklanki fasoli tygodniowo.

10 najlepszych wskazówek dotyczących gotowania fasoli

  1. Aby ugotować namoczoną fasolę, dodaj świeżą, zimną wodę, aby całkowicie przykryć fasolę, plus 1 do 2 łyżek oleju. Dodanie oleju zapobiega pienieniu i kipieniu. Piankę można również zgarnąć podczas gotowania. Gotuj fasolę na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
  2. Jeśli to możliwe, gotuj tylko jeden rodzaj fasoli na raz. Różne rodzaje i wiek ziaren mają różne czasy gotowania, więc unikaj jednoczesnego gotowania różnych rodzajów ziaren.
  3. Utrzymuj wodę na małym ogniu podczas gotowania, aby zapobiec rozdwajaniu się skórek.
  4. Nigdy nie dodawaj sody oczyszczonej do fasoli. To sprawi, że fasola będzie bardziej delikatna, ale zniszczy witaminę B, tiaminę, a także może negatywnie wpłynąć na smak.
  5. Od czasu do czasu mieszaj fasolę, aby zapobiec przywieraniu podczas gotowania.
  6. Podczas gotowania trzymaj fasolę pod wodą. Okresowo dodawaj zimną wodę podczas gotowania, aby fasola była przykryta.
  7. Przed jedzeniem sprawdź, czy fasola jest gotowa. Prawidłowo ugotowana fasola powinna być miękka, ale nie papkowata. Skórki nadal powinny być nienaruszone, ale fasolę można łatwo rozgnieść dwoma palcami lub widelcem.
  8. Odcedź fasolę natychmiast po osiągnięciu pożądanej konsystencji, aby zapobiec przegotowaniu.
  9. Aby dodać smaku po zakończeniu gotowania fasoli, spróbuj dodać odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia bezpośrednio przed podaniem, zamiast dodawać składniki wysokotłuszczowe, takie jak bekon.
  10. Fasolę można ugotować również w szybkowarze. Pozwala to na gotowanie fasoli o połowę krócej i eliminuje potrzebę moczenia. Nie daje to jednak fasoli dużo czasu na wchłonięcie smaków z innych składników. Dlatego używaj szybkowaru, gdy fasola jest potrzebna szybko lub ma być użyta jako część innego aromatycznego dania.

(Na podstawie: Uniwersytet Stanowy Dakoty Północnej „Wszystko o odżywianiu fasoli, korzyściach zdrowotnych, przygotowywaniu i stosowaniu w menu.” https://www.ag.ndsu.edu/publications/food-nutrition/all-about-beans-nutrition-health-benefits-preparation-and-use-in-menus )

Zarówno golonka, jak i fasola mają dobroczynne działanie dla organizmu, dlatego połączenie ich w zupie uważam za idealne. Senacka zupa fasolowa z golonką to świetna zupa wzmacniająca i rozweselająca w okresie jesienno-zimowym, ale jestem pewna, że jest też wspaniałym posiłkiem na każdą porę roku. Zapraszam po przepis!

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields12 Servings
Cook Time3 hrs

 1 średnia golonka
 300 g suchej, średniej białej fasoli
 2 cebule
 4 ząbki czosnku
 2 marchewki
 2 pietruszki
 500 g ziemniaków
 pół szklanki posiekanego selera naciowego
 1 pęczek pietruszki
 sól i pieprz do smaku
 3 łyżki masła do smażenia

1

Postaw fasolę do namoczenia na noc. Przygotuj składniki i garnek 5 litrowy.

2

Włóż namoczoną fasolę i golonkę do garnka, zalej do pełna zimną wodą. Gdy się zagotuje, zdejmij z wierzchu szumowinę (pianę), zmniejsz temperaturę i gotuj 2 godziny.

3

W tym czasie przygotuj resztę składników. Obierz cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek i pokrój w kostkę.

4

Na rozgrzanym maśle podsmaż warzywa (około 10 minut), dodaj sól i pieprz.

5

W lekko osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, następnie je rozgnieć.

6

Po upływie 2 godzin, wyjmij z wywaru golonkę, poczekaj, aż ostygnie, następnie oddziel mięso od kości i pokrój w kostkę.

7

Do wywaru z fasolą dodaj podsmażone warzywa i mięso, gotuj około godziny. Następnie dodaj posiekany seler naciowy, natkę pietruszki, ziemniaki i dopraw przyprawami. Jeżeli podczas gotowania wyparowało zbyt dużo wody, dolej wrzątek.

8

Smacznego!

Ingredients

 1 średnia golonka
 300 g suchej, średniej białej fasoli
 2 cebule
 4 ząbki czosnku
 2 marchewki
 2 pietruszki
 500 g ziemniaków
 pół szklanki posiekanego selera naciowego
 1 pęczek pietruszki
 sól i pieprz do smaku
 3 łyżki masła do smażenia

Directions

1

Postaw fasolę do namoczenia na noc. Przygotuj składniki i garnek 5 litrowy.

2

Włóż namoczoną fasolę i golonkę do garnka, zalej do pełna zimną wodą. Gdy się zagotuje, zdejmij z wierzchu szumowinę (pianę), zmniejsz temperaturę i gotuj 2 godziny.

3

W tym czasie przygotuj resztę składników. Obierz cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek i pokrój w kostkę.

4

Na rozgrzanym maśle podsmaż warzywa (około 10 minut), dodaj sól i pieprz.

5

W lekko osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, następnie je rozgnieć.

6

Po upływie 2 godzin, wyjmij z wywaru golonkę, poczekaj, aż ostygnie, następnie oddziel mięso od kości i pokrój w kostkę.

7

Do wywaru z fasolą dodaj podsmażone warzywa i mięso, gotuj około godziny. Następnie dodaj posiekany seler naciowy, natkę pietruszki, ziemniaki i dopraw przyprawami. Jeżeli podczas gotowania wyparowało zbyt dużo wody, dolej wrzątek.

8

Smacznego!

Senacka Zupa Fasolowa
(Visited 809 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *