Uwielbiam ten czas, kiedy w warzywniakach pojawiają się siatki ze świeżą fasolą. Kupuję je kompulsywnie, gdy tyko wpadną mi w oko. Zazwyczaj duszę fasolę z w sosie pomidorowym, albo gotuję zupę fasolową z dodatkiem dużej ilości majeranku i podsmażoną cebulą na wędzonym boczku. Lubię też barszcz ukraiński z fasolą Jaś i chrupiące nuggetsy, przepis na nie znajdziecie tu: http://zielomania.pl/recipes/fasolowe-nuggetsy/
Niedawno natknęłam się na ciekawostkę, która zainspirowała mnie do opracowania nowej receptury z wykorzystaniem fasoli. Przeczytałam, że w menu amerykańskiego Senatu, znajduje się kultowa zupa fasolowa przygotowywana według tradycyjnej receptury od 1903 roku. Zupa ta jest znana w Stanach Zjednoczonych pod nazwą „senacka zupa fasolowa” i na co dzień serwowana jest w restauracji Senatu. To pożywna zupa, pełna szynki, fasoli i selera. Posiada nawet swoją oficjalną stronę: https://www.senate.gov/reference/reference_item/bean_soup.htm Jest najpopularniejszą pozycją w menu i najczęściej polecaną przez członków Kongresu podczas przyjmowania gości po raz pierwszy. Nie ma to jak poczęstować gości zupą fasolową! ;))
Do przygotowania mojej zupy wybrałam golonkę przednią, a tradycyjną recepturę wzbogaciłam dodatkowo marchewką i pietruszką. Najpierw gotuję golonkę i fasolę. To nie tylko tworzy pyszny wywar, ale fasola gotuje się i od samego początku nabiera smaku. Następnie podsmażam cebulę, marchew, pietruszkę na maśle i dodaję do zupy. Potem wystarczy wymieszać, dusić i doprawić. Dzięki dodaniu purre z ziemniaków, zupa jest gęsta, pożywna i sycąca. Jest niedroga, łatwa w przygotowaniu i choć trzeba gotować ją przez kilka godzin, nie wymaga zbyt wielkiej uwagi za wyjątkiem mieszania od czasu do czasu
Golonka
Przede wszystkim jest bogatym źródłem kolagenu i elastyny, które odpowiedzialne są za jędrność, sprężystość, nawilżenie skóry oraz mocne paznokcie. Sprzyjają odbudowie tkanki łącznej, zapobiegają zapaleniu stawów i zwyrodnieniom. Dostarcza pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B.
Fasola
Bogata w składniki odżywcze, zawiera różnorodne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, dostarczając jednocześnie umiarkowaną ilość kalorii. Fasola dostarcza białko, błonnik, kwas foliowy, żelazo, potas i magnez. Ze względu na wysoką koncentrację prozdrowotnych składników odżywczych, spożywanie większej ilości fasoli w diecie może poprawić ogólny stan zdrowia, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, w tym chorób serca, otyłości i wielu rodzajów nowotworów. Zawarty w niej błonnik zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej, zespołu metabolicznego, udaru, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości i niektórych chorób przewodu pokarmowego. Warto zapamiętać, że długie moczenie fasoli chroni przed nadmierną utratą kwasu foliowego podczas gotowania. Aby skorzystać z tych potencjalnych korzyści zdrowotnych, zaleca się spożywanie 1,5 szklanki fasoli tygodniowo.
10 najlepszych wskazówek dotyczących gotowania fasoli
- Aby ugotować namoczoną fasolę, dodaj świeżą, zimną wodę, aby całkowicie przykryć fasolę, plus 1 do 2 łyżek oleju. Dodanie oleju zapobiega pienieniu i kipieniu. Piankę można również zgarnąć podczas gotowania. Gotuj fasolę na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
- Jeśli to możliwe, gotuj tylko jeden rodzaj fasoli na raz. Różne rodzaje i wiek ziaren mają różne czasy gotowania, więc unikaj jednoczesnego gotowania różnych rodzajów ziaren.
- Utrzymuj wodę na małym ogniu podczas gotowania, aby zapobiec rozdwajaniu się skórek.
- Nigdy nie dodawaj sody oczyszczonej do fasoli. To sprawi, że fasola będzie bardziej delikatna, ale zniszczy witaminę B, tiaminę, a także może negatywnie wpłynąć na smak.
- Od czasu do czasu mieszaj fasolę, aby zapobiec przywieraniu podczas gotowania.
- Podczas gotowania trzymaj fasolę pod wodą. Okresowo dodawaj zimną wodę podczas gotowania, aby fasola była przykryta.
- Przed jedzeniem sprawdź, czy fasola jest gotowa. Prawidłowo ugotowana fasola powinna być miękka, ale nie papkowata. Skórki nadal powinny być nienaruszone, ale fasolę można łatwo rozgnieść dwoma palcami lub widelcem.
- Odcedź fasolę natychmiast po osiągnięciu pożądanej konsystencji, aby zapobiec przegotowaniu.
- Aby dodać smaku po zakończeniu gotowania fasoli, spróbuj dodać odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia bezpośrednio przed podaniem, zamiast dodawać składniki wysokotłuszczowe, takie jak bekon.
- Fasolę można ugotować również w szybkowarze. Pozwala to na gotowanie fasoli o połowę krócej i eliminuje potrzebę moczenia. Nie daje to jednak fasoli dużo czasu na wchłonięcie smaków z innych składników. Dlatego używaj szybkowaru, gdy fasola jest potrzebna szybko lub ma być użyta jako część innego aromatycznego dania.
(Na podstawie: Uniwersytet Stanowy Dakoty Północnej „Wszystko o odżywianiu fasoli, korzyściach zdrowotnych, przygotowywaniu i stosowaniu w menu.” https://www.ag.ndsu.edu/publications/food-nutrition/all-about-beans-nutrition-health-benefits-preparation-and-use-in-menus )
Zarówno golonka, jak i fasola mają dobroczynne działanie dla organizmu, dlatego połączenie ich w zupie uważam za idealne. Senacka zupa fasolowa z golonką to świetna zupa wzmacniająca i rozweselająca w okresie jesienno-zimowym, ale jestem pewna, że jest też wspaniałym posiłkiem na każdą porę roku. Zapraszam po przepis!

Postaw fasolę do namoczenia na noc. Przygotuj składniki i garnek 5 litrowy.
Włóż namoczoną fasolę i golonkę do garnka, zalej do pełna zimną wodą. Gdy się zagotuje, zdejmij z wierzchu szumowinę (pianę), zmniejsz temperaturę i gotuj 2 godziny.
W tym czasie przygotuj resztę składników. Obierz cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek i pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym maśle podsmaż warzywa (około 10 minut), dodaj sól i pieprz.
W lekko osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, następnie je rozgnieć.
Po upływie 2 godzin, wyjmij z wywaru golonkę, poczekaj, aż ostygnie, następnie oddziel mięso od kości i pokrój w kostkę.
Do wywaru z fasolą dodaj podsmażone warzywa i mięso, gotuj około godziny. Następnie dodaj posiekany seler naciowy, natkę pietruszki, ziemniaki i dopraw przyprawami. Jeżeli podczas gotowania wyparowało zbyt dużo wody, dolej wrzątek.
Smacznego!
Ingredients
Directions
Postaw fasolę do namoczenia na noc. Przygotuj składniki i garnek 5 litrowy.
Włóż namoczoną fasolę i golonkę do garnka, zalej do pełna zimną wodą. Gdy się zagotuje, zdejmij z wierzchu szumowinę (pianę), zmniejsz temperaturę i gotuj 2 godziny.
W tym czasie przygotuj resztę składników. Obierz cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek i pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym maśle podsmaż warzywa (około 10 minut), dodaj sól i pieprz.
W lekko osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, następnie je rozgnieć.
Po upływie 2 godzin, wyjmij z wywaru golonkę, poczekaj, aż ostygnie, następnie oddziel mięso od kości i pokrój w kostkę.
Do wywaru z fasolą dodaj podsmażone warzywa i mięso, gotuj około godziny. Następnie dodaj posiekany seler naciowy, natkę pietruszki, ziemniaki i dopraw przyprawami. Jeżeli podczas gotowania wyparowało zbyt dużo wody, dolej wrzątek.
Smacznego!