Zachorowanie na COVID-19, a dieta

Lekarstwa na COVID-19? Może masz je w swojej diecie!

COVID nie zniknął, zabił już 6 mln ludzi na całym świecie, nadal ludzie zarażają się, chorują i umierają. Mimo, że są już skuteczne szczepionki, tak ważne w profilaktyce, to nie zaprzestaje się badań nad skutecznym lekiem przeciwwirusowym. Najnowsze badania naukowców z Johns Hopkins Children’s Center z Baltimor, najstarszego uniwersytetu badawczego w Stanach Zjednoczonych, opublikowane 18 marca br. w „Nature Communications Biology” https://rdcu.be/cKVFI dają nadzieję. Dotychczasowe badania dowodzą, że substancja chemiczna pochodząca ze związku występującego w dużych ilościach w brokułach i innych roślinach kapustnych, może stanowić potencjalnie nową i potężną broń przeciwko wirusom wywołującym COVID-19 i przeziębienie.

Co to jest sulforafan?

Naukowcy wykazali, że sulforafan, substancja chemiczna pochodzenia roślinnego znana jako fitochemikalia, która już okazała się mieć działanie przeciwnowotworowe, może hamować replikację SARS-CoV-2, koronawirusa wywołującego COVID-19 i inne warianty koronawirusa, nawet o 50%! Preparat z sulforafanem może być obiecującą terapią, która jest tańsza, bezpieczniejsza i powszechnie dostępna. Wykorzystajmy tę wiedzę! Zanim doczekamy się gotowego leku stosujmy naturalne sposoby na COVID, przypilnujmy, aby w diecie znalazły się zdrowe produkty bogate w sulforafan.

Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o działaniu ochronnym sulforafanu na różnych etapach tworzenia się nowotworu, to zajrzyjcie na strony polskiego Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/warzywa-kapustne-i-sulforafan-przeciwko-rakowi/  

Najzdrowsze warzywa kapustne

Najbogatszym, naturalnym źródłem sulforafanu są brokuły oraz kiełki brokułów, kapusta, jarmuż i brukselka. Dlatego zadbajcie, aby te warzywa były w Waszej diecie codziennie. Można je spożywać w różnej postaci, zarówno surowe, gotowane, jak i kiszone. Należy pamiętać, że długie gotowanie tych warzyw obniża zawartość sulforafanu nawet o połowę, więc najlepiej krótko je blanszować (1-2 minuty) lub gotować na parze (do 5 minut).

Podrzucam Wam więc kolejny argument za tym, żeby codzienna dieta była bogata w warzywa, w szczególności kapustne. A może to Was zmobilizuje do tego, aby dołożyć do posiłków dodatkową porcję tych warzyw. Na zdrowie!

Zobacz jak przygotować chrupiącą brukselkę:

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Jak przygotować pyszną przekąskę z brukselki? Po pierwsze sekret tkwi w krótkim przesmażeniu brukselki. Po drugie dodaj chilli. Po trzecie dodaj odrobinę soli. To takie proste 🙂 Pokochasz tą chrupiącą brukselkę!

Yields2 Servings
Prep Time5 minsCook Time5 minsTotal Time10 mins

 0,50 kg świeżej brukselki
 2 oliwy z oliwek
 1 świeżej chilli
 soli

1

Każdą brukselkę przekrój na pół, chyba, że są malutkie. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone brukselki i chilli, dopraw solą. Smaż około 5 minut często mieszając. Smacznego!

Ingredients

 0,50 kg świeżej brukselki
 2 oliwy z oliwek
 1 świeżej chilli
 soli

Directions

1

Każdą brukselkę przekrój na pół, chyba, że są malutkie. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone brukselki i chilli, dopraw solą. Smaż około 5 minut często mieszając. Smacznego!

Brukselka z Chilli

(Visited 259 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *