Jak zrobić sałatkę z brokułów w 10 minut?

Brokuły to wiosenne superfood! Niedawno napisałam Wam o najnowszych badaniach i kolejnych odkryciach amerykańskich naukowców o jego dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie: http://zielomania.pl/covid-19-dieta/ Najwięcej właściwości zachowuje zjadany na surowo, dlatego przygotowałam dla Was przepis na pyszną i chrupiącą sałatkę ze świeżego brokuła.

Sałatka jest banalnie prosta i pyszna. Brokuły wystarczy sparzyć i podzielić na małe różyczki na jeden kęs. Przygotuj sos, a następnie połącz razem wszystkie składniki z poniższego przepisu. To wszystko! Jeżeli tę sałatkę przygotujesz wcześniej, odstawisz w chłodne miejsce, to smaki przegryzą się i będzie jeszcze smaczniejsza.

Sałatka jest chrupiąca i soczysta, sos musztardowo-miodowy, lekko wytrawny i słodkawy, idealnie komponuje się z brokułami, oraz czerwoną cebulą. Słonecznik i sezam wzbogacają danie w dodatkowe wartości odżywcze, dodają chrupkości i orzechowej nuty. Rodzynki podkreślają słodycz sosu. Ten przepis pozwoli Ci dostarczyć do organizmu to, co jest najlepsze w brokułach. Idealna wiosenna sałatka!

Sałatka ze Świeżego Brokuła – przepis krok po kroku

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time10 mins

 2 średnie brokuły
 1 mała czerwona cebula
 3 łyżki ziaren słonecznika
 1 łyżka sezamu
 garść rodzynek
Sos
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki octu jabłkowego
 1 łyżka musztardy
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli

1

Przygotuj składniki. Brokuła umyj, sparz wrzątkiem, następnie polej zimną wodą, w ten sposób zachowa swoją chrupkość. Rodzynki najlepiej namoczyć wcześniej, jeżeli tego nie zrobiliście, to nie szkodzi, sparzcie je wrzątkiem i zostawcie w letniej wodzie na czas przygotowywania reszty składników. Słonecznik może być świeży lub podprażony, to zależy co akurat macie pod ręką.

2

W naczyniu wymieszaj składniki na sos. Do octu dodaj najpierw sól, aby się rozpuściła. Następnie dolewaj cienkim strumieniem oliwę i energicznie mieszaj. Dodaj musztardę i miód.

3

Różyczki brokuła rozdziel na małe cząstki na jeden kęs. Cebulę pokrój w piórka.

4

W misce wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa. Smacznego chrupania!

Ingredients

 2 średnie brokuły
 1 mała czerwona cebula
 3 łyżki ziaren słonecznika
 1 łyżka sezamu
 garść rodzynek
Sos
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki octu jabłkowego
 1 łyżka musztardy
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli

Directions

1

Przygotuj składniki. Brokuła umyj, sparz wrzątkiem, następnie polej zimną wodą, w ten sposób zachowa swoją chrupkość. Rodzynki najlepiej namoczyć wcześniej, jeżeli tego nie zrobiliście, to nie szkodzi, sparzcie je wrzątkiem i zostawcie w letniej wodzie na czas przygotowywania reszty składników. Słonecznik może być świeży lub podprażony, to zależy co akurat macie pod ręką.

2

W naczyniu wymieszaj składniki na sos. Do octu dodaj najpierw sól, aby się rozpuściła. Następnie dolewaj cienkim strumieniem oliwę i energicznie mieszaj. Dodaj musztardę i miód.

3

Różyczki brokuła rozdziel na małe cząstki na jeden kęs. Cebulę pokrój w piórka.

4

W misce wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa. Smacznego chrupania!

Sałatka z Brokuła
(Visited 150 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *