Placki ziemniaczane to kultowe danie kuchni polskiej, które doczekało się wielu wersji, kombinacji i sposobów podawania. Oczywiście najlepsza jest klasyka, czyli tarte surowe ziemniaki z cebulą, mąką, jajkiem, solą i pieprzem smażone na oleju, ale ja w mojej kuchni mam już na koncie kilka eksperymentów!
Trochę tradycji…
Ziemniak na polskim stole gości od XVII w. przede wszystkim w smacznej kuchni chłopskiej. Aby zachować dawne receptury i podkreślić ich oryginalność różne regionalne placki z tartych ziemniaków wpisane zostały na „Listę produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi”. Na tej liście znajdują się również placki przygotowywane z gotowanych ziemniaków, między innymi:
- wypiekane na blasze moskole z Podhala o słodko-kwaskowaty smaku
- kornickie placki ziemniaczane pieczone na blasze, lekko słone i pikantne, o zapachu lekko podpieczonego ziemniaka,
- placki po rytersku ze wsi Ryto w nowosądeckim o smaku i zapachu pieczonych ziemniaków przyprawionych solą i pieprzem.
- smażone na rozgrzanym tłuszczu kładzionki ziemniaczane witanowickie ze wsi Witanowice w Małopolsce o delikatnym smaku ugotowanych, zmielonych i usmażonych na wieprzowym smalcu ziemniaków, lekko słone, z wyraźną nutą grubo mielonego pieprzu i wyczuwalnym aromatycznym zapachu smażonej cebuli,
- wypiekane w piecu lub piekarniku dziędziuchy z Dokudowa na Lubelszczyźnie o smaku i zapachu podsmażanych ziemniaków,
- jak również babki ziemniaczane oraz plendze, plindze lub plyndze z Warmii i Mazur.
Ślinka leci od samego czytania… Z jednej strony, pewnie niektóre z tych dań świetnie znacie i macie swoje wypróbowane patenty. Z drugiej strony, tradycja tradycją, a lenistwo matką wynalazków!
Polecam również placki ziemniaczane z gofrownicy http://zielomania.pl/recipes/placki-ziemniaczane/
Placki ziemniaczane leniwej gospodyni
Lubicie proste i mało skomplikowane receptury? To ten przepis na placki ziemniaczane właśnie taki jest! Po pierwsze, nie musicie trzeć ziemniaków. Po drugie, nie musicie trzeć cebuli. Po trzecie, nie musicie stać godziny przy gorącej patelni, z której strzela tłuszcz. I co najważniejsze, placki ziemniaczane właściwie robią się same!
Dlaczego te placki ziemniaczane są genialne?
Ogólnie rzecz biorąc, placki ziemniaczane leniwej gospodyni są genialne dlatego, że każdy – nawet stawiający swoje pierwsze kroki w kuchni – może je zrobić. Najpierw, trzeba ugotować ziemniaki ze skórką w całości. Następnie odcedzić i na chwilę odstawić na durszlaku do ostygnięcia. W tym czasie nagrzejcie piekarnik do temperatury 250*C, a w małej miseczce wymieszajcie oliwę z ulubioną mieszanką ziół do ziemniaków.
Jakie zioła pasują do ziemniaków?
W sklepach jest dostępna bogata oferta gotowych mieszanek ziół przeznaczonych do potraw z ziemniaków, ale możecie również sami przygotować bukiet ulubionych ziół. Z pewnością do ziemniaków pasuje suszony czosnek – jego nie żałujcie, tymianek, oregano, czerwona papryka i mielony kminek. Jeżeli lubicie ostre smaki, to dodajcie chilli. Przygotowane zioła najlepiej wymieszać w kilku łyżkach oleju lub oliwy.
Możesz tę mieszankę ziół dodać również do kultowych ziemniaków Hasselback http://zielomania.pl/recipes/ziemniaki-hasselback-z-rozmarynem/
Jak zrobić z ziemniaków placki?
Ugotowane, lekko ostudzone ziemniaki, połóż na wysmarowanym oliwą papierze do pieczenia i zgnieć dnem szklanki. Wierzch placków posmaruj oliwą i mieszanką ulubionych ziół. Następnie placki ziemniaczane leniwej gospodyni należy podpiec w piekarniku około 10 minut, aż się zarumienią. To wszystko 😀
Przepis krok po kroku
To idealny przepis dla leniwej gospodyni! ;)) Zgniatasz ugotowanego ziemniaka szklanką i podpiekasz z ulubioną przyprawą na złociście - chrupiąco w piekarniku. Łatwizna! Spróbuj połączenia placków ziemniaczanych z moim pysznym sosem z orzechów nerkowca.

Przygotuj składniki. Zagotuj wodę w garnku.
Wyszoruj skórkę ziemniaków, następnie gotuj je w osolonej wodzie około 20 minut. Czas gotowania dostosuj do wielkości ziemniaków i w miarę potrzeby dodaj jeszcze kilka minut. Ziemniaki gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź na durszlaku i pozostaw 5 minut do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik z funkcją opiekania do temperatury 250*C
Na blachę do pieczenia połóż papier do pieczenia i rozsmaruj na nim trochę oliwy wymieszanej z ulubioną przyprawą do ziemniaków. Następnie połóż ziemniaki.
Przy pomocy szklanki rozgnieć każdego ziemniaka na cienki placek. Pozostałą część oliwy z przyprawą do ziemniaków rozsmaruj na ziemniakach.
Włóż blaszkę z ziemniakami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250*C i piecz około 10 minut. Placki ziemniaczane będą gotowe, gdy zarumienią się na krawędziach.
W czasie pieczenia przygotuj szybki sos z orzechów nerkowca, albo inny swój ulubiony sos, który zazwyczaj podajesz do ziemniaków.
Do tego przepisu potrzebne będą orzechy nerkowca, które były namoczone w wodzie conajmniej 2 godziny. Sos jest lekko pikantny, stopień ostrości możesz regulować dodając mniej lub więcej chilli.
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj.
Gotowy sos przełóż do miseczki i podawaj z plackami ziemniaczanymi. Sos z orzechów nerkowca możesz również przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce.
Finał! Przełóż upieczone placki ziemniaczane od razu na talerz i podawaj z sosem z orzechów nerkowca. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Zagotuj wodę w garnku.
Wyszoruj skórkę ziemniaków, następnie gotuj je w osolonej wodzie około 20 minut. Czas gotowania dostosuj do wielkości ziemniaków i w miarę potrzeby dodaj jeszcze kilka minut. Ziemniaki gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź na durszlaku i pozostaw 5 minut do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik z funkcją opiekania do temperatury 250*C
Na blachę do pieczenia połóż papier do pieczenia i rozsmaruj na nim trochę oliwy wymieszanej z ulubioną przyprawą do ziemniaków. Następnie połóż ziemniaki.
Przy pomocy szklanki rozgnieć każdego ziemniaka na cienki placek. Pozostałą część oliwy z przyprawą do ziemniaków rozsmaruj na ziemniakach.
Włóż blaszkę z ziemniakami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250*C i piecz około 10 minut. Placki ziemniaczane będą gotowe, gdy zarumienią się na krawędziach.
W czasie pieczenia przygotuj szybki sos z orzechów nerkowca, albo inny swój ulubiony sos, który zazwyczaj podajesz do ziemniaków.
Do tego przepisu potrzebne będą orzechy nerkowca, które były namoczone w wodzie conajmniej 2 godziny. Sos jest lekko pikantny, stopień ostrości możesz regulować dodając mniej lub więcej chilli.
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj.
Gotowy sos przełóż do miseczki i podawaj z plackami ziemniaczanymi. Sos z orzechów nerkowca możesz również przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce.
Finał! Przełóż upieczone placki ziemniaczane od razu na talerz i podawaj z sosem z orzechów nerkowca. Smacznego!