Chrupiąca brukselka z chilli

Micha świeżej brukselki, podsmażonej tylko kilka minut na patelni z dodatkiem chilli, kto jeszcze nie jadł, niech żałuje! Nie ma to nic wspólnego z rozgotowaną brukselką w zupie jarzynowej, którą pamiętam ze stołówki szkolnej… To jest wręcz zbrodnicza forma jej podanie nie dziwi mnie, że większość dzieci jej nie lubi. Moje dzieci przekonały się do brukselki, odkąd zaczęłam podawać ją właśnie na chrupiąco z dodatkiem masła, bułki tartej i sezamu. Wersja z chilli jest dla smakoszy ostrych smaków, przy czym warto pamiętać, że brukselka i chilli, to silne przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym. To jest super zdrowe chrupadło!

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Jak przygotować pyszną przekąskę z brukselki? Po pierwsze sekret tkwi w krótkim przesmażeniu brukselki. Po drugie dodaj chilli. Po trzecie dodaj odrobinę soli. To takie proste 🙂 Pokochasz tą chrupiącą brukselkę!

Yields2 Servings
Prep Time5 minsCook Time5 minsTotal Time10 mins

 0,50 kg świeżej brukselki
 2 oliwy z oliwek
 1 świeżej chilli
 soli

1

Każdą brukselkę przekrój na pół, chyba, że są malutkie. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone brukselki i chilli, dopraw solą. Smaż około 5 minut często mieszając. Smacznego!

Ingredients

 0,50 kg świeżej brukselki
 2 oliwy z oliwek
 1 świeżej chilli
 soli

Directions

1

Każdą brukselkę przekrój na pół, chyba, że są malutkie. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone brukselki i chilli, dopraw solą. Smaż około 5 minut często mieszając. Smacznego!

Brukselka z Chilli

(Visited 206 times, 1 visits today)