Gdy pierwszy raz zrobiłam pesto z zielonej pietruszki i słonecznika, nie sądziłam, że stanie się jednym z ulubionych dań moich dzieci. Miały być nim posmarowane pajdy chleba, a na to kiszony ogórek. No i fajnie, zjedzone, podziękowane. Ale została mi jeszcze porcja w słoiku, więc wieczorem postanowiłam ugotować sobie do niej makaron. Kiedy wymieszałam pesto z gorącym makaronem, a po domu zaczęła unosić się orzechowa woń, ściągnęły do kuchni zaciekawione głodomory… i skończyło się bitwą do ostatniej wstążki! I tak oto makaron z pesto pietruszkowo-słonecznikowym wszedł na stałe do naszego domowego menu. Najlepiej smakuje z makaronem tagliatelle, ale tak naprawdę można podać je z każdym rodzajem dobrego makaronu i obficie posypać aromatycznym parmezanem.
Zielone pesto pietruszkowe z ziarnami słonecznika i odrobiną oliwy to pyszny i aromatyczny sos. Jeżeli lubisz proste polskie smaki, to ten przepis jest dla Ciebie!

Przygotuj składniki.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Ziarna czarnego sezamu najlepiej utrzyj w moździerzu. Pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki rozdrobnij blenderem. Ugotuj makaron tagliatelle według przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanego i odcedzonego z wody makaronu dodaj pesto, następnie dokładnie wymieszaj. Posyp parmezanem i gotowe. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Ziarna czarnego sezamu najlepiej utrzyj w moździerzu. Pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki rozdrobnij blenderem. Ugotuj makaron tagliatelle według przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanego i odcedzonego z wody makaronu dodaj pesto, następnie dokładnie wymieszaj. Posyp parmezanem i gotowe. Smacznego!