Uwielbiam to kolorowe danie! Chrupiące warzywa, papryka i cebula, do tego chrupiący kurczak w panierce z mąki kukurydzianej doprawionej czerwona papryką i czosnkiem. Tortille robię sama, według tradycyjnego meksykańskiego przepisu, to naprawdę bardzo proste. Gorąca, aromatyczna fajita jest świetnym daniem biesiadnym, na przykład na spotkanie z przyjaciółmi. Podaje się ją z kwaśną śmietaną i salsą. Tym razem zrobiłam salsę mango, ale świetnie smakuje też z salsą fresca i kultowym guacamole. To następnym razem!
Uwielbiam to danie! Soczysty kurczak, kolorowe, chrupiące słodkie papryki, garść rukoli i domowej roboty salsa mango. Słoneczna fajita! Jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej na lato i na dodatek banalnie proste. Zobaczcie sami.

Przygotuj soczystą salsę mango. Cebulę i czosnek drobniutko posiekaj. Dodaj do pulpy z mango razem z sokiem z cytryny i kolendrą. Wstaw do lodówki, żeby się schłodziła.
Kurczaka pokrój w cienkie paski, obtocz w panierce i smaż na złoty kolor.
Papryki wydrąż i pokrój na cienkie paseczki, a cebulę pokrój w pióra. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podsmaż cebulę około 5 minut. Dodaj paprykę i smaż następne 5 minut, często mieszając.
Na rozłożonej tortilli zrób kleksa ze śmietany i salsy, dodaj warzywa, kurczaka, rukolę i zawiń. Pycha!
Ingredients
Directions
Przygotuj soczystą salsę mango. Cebulę i czosnek drobniutko posiekaj. Dodaj do pulpy z mango razem z sokiem z cytryny i kolendrą. Wstaw do lodówki, żeby się schłodziła.
Kurczaka pokrój w cienkie paski, obtocz w panierce i smaż na złoty kolor.
Papryki wydrąż i pokrój na cienkie paseczki, a cebulę pokrój w pióra. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podsmaż cebulę około 5 minut. Dodaj paprykę i smaż następne 5 minut, często mieszając.
Na rozłożonej tortilli zrób kleksa ze śmietany i salsy, dodaj warzywa, kurczaka, rukolę i zawiń. Pycha!