Rok 2020 ma być rokiem kanapki, tak przynajmniej wyczytałam w trendach kulinarnych na rok 2020. Hitem mają być kanapki bez chleba, ale do tego dojdę, najpierw wykorzystam cały wachlarz pieczywa z warzywami.
Jest marchewkowe ciasto, to i mogą być marchewkowe bułeczki. Kolejny świetny produkt, urozmaicający dietę, w szczególności dietę dzieci. Na początek proponuję marchewkowe bułeczki z twarożkiem wymieszanym z naturalnym jogurtem, szczypiorkiem, liściem sałaty i pomidorem. Taką warzywną bułkę można zjeść zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, albo kolację. Zapytałam moje dzieci, co sądzą o upieczonych przeze mnie marchewkowych bułeczkach, wydaje mi się, że odpowiedzi były dość standardowe;) – „Nie lubię gotowanej marchewki, a w tej bułce jej nie czuć.”, „Najlepsze są ciepłe, bo są chrupiące.”, „Nie zjadłbym gotowanej marchewki, ale te bułeczki są super. Ta posypka była bardzo dobra.” No i proszę, lepszej rekomendacji być nie może. Dzieci nie chcą jeść marchewki? Tylko nieodpowiednio podanej! 🙂

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko podgrzej do temperatury 37*C. Zostaw trzy łyżki otrębów pszennych do posypania bułek.
Wsyp drożdże do miski, zalej odrobiną mleka i mieszaj, żeby się rozpuściły. Następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut w ciepłe miejsce.
Wyrobić ponownie ciasto i podzielić go na dwa grube wałki. Odcinać kawałki o grubości 2 centymetrów, w zależności od wielkości wałka uzyskamy od 20 do 25 sztuk. Każdy krążek zwilżyć z jednej strony wodą i obtoczyć w otrębach pszennych. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie piec 12 minut w 225*C.
Ingredients
Directions
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko podgrzej do temperatury 37*C. Zostaw trzy łyżki otrębów pszennych do posypania bułek.
Wsyp drożdże do miski, zalej odrobiną mleka i mieszaj, żeby się rozpuściły. Następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut w ciepłe miejsce.
Wyrobić ponownie ciasto i podzielić go na dwa grube wałki. Odcinać kawałki o grubości 2 centymetrów, w zależności od wielkości wałka uzyskamy od 20 do 25 sztuk. Każdy krążek zwilżyć z jednej strony wodą i obtoczyć w otrębach pszennych. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie piec 12 minut w 225*C.