Zupa z soczewicy: buduje mięśnie!

Białko, to główny element budulcowy mięśni, dlatego sportowcy dbają, aby ich dieta była bogata w białko. Soczewica zawiera dużo, bardzo dobrze przyswajalnego białka, więc dobrze wprowadzić ją do takiej diety. Na dodatek jest świetną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa w ogóle, albo w małych ilościach. Soczewica, to kolejne superfood o wielu właściwościach prozdrowotnych, warto wprowadzić ją również do diety dziecięcej.

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields6 Servings
Prep Time5 minsCook Time40 minsTotal Time45 mins

 300 g czerwonej soczewicy
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1,50 l bulionu
 1 duża marchewka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki octu balsamicznego
 2 listki laurowe
 sól, pieprz, oregano, zielona pietruszka

1

Przygotuj składniki. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, czosnek, oraz marchewkę. Podsmaż na oliwie.

2

Wypłucz soczewicę pod zimną wodą.

3

Przełóż podsmażone warzywa do garnka, dodaj soczewicę, przyprawy: sól pieprz, oregano i listki laurowe. Zalej bulionem i gotuj około 40 minut, aż soczewica zmięknie.

4

Następnie ostudzoną zupę zmiksuj. Podgrzej ponownie, dodaj ocet balsamiczny i zieloną pietruszkę. Smacznego!

Ingredients

 300 g czerwonej soczewicy
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1,50 l bulionu
 1 duża marchewka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki octu balsamicznego
 2 listki laurowe
 sól, pieprz, oregano, zielona pietruszka

Directions

1

Przygotuj składniki. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, czosnek, oraz marchewkę. Podsmaż na oliwie.

2

Wypłucz soczewicę pod zimną wodą.

3

Przełóż podsmażone warzywa do garnka, dodaj soczewicę, przyprawy: sól pieprz, oregano i listki laurowe. Zalej bulionem i gotuj około 40 minut, aż soczewica zmięknie.

4

Następnie ostudzoną zupę zmiksuj. Podgrzej ponownie, dodaj ocet balsamiczny i zieloną pietruszkę. Smacznego!

Zupa z Soczewicy

(Visited 179 times, 1 visits today)