Białko, to główny element budulcowy mięśni, dlatego sportowcy dbają, aby ich dieta była bogata w białko. Soczewica zawiera dużo, bardzo dobrze przyswajalnego białka, więc dobrze wprowadzić ją do takiej diety. Na dodatek jest świetną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa w ogóle, albo w małych ilościach. Soczewica, to kolejne superfood o wielu właściwościach prozdrowotnych, warto wprowadzić ją również do diety dziecięcej.

Przygotuj składniki. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, czosnek, oraz marchewkę. Podsmaż na oliwie.
Wypłucz soczewicę pod zimną wodą.
Przełóż podsmażone warzywa do garnka, dodaj soczewicę, przyprawy: sól pieprz, oregano i listki laurowe. Zalej bulionem i gotuj około 40 minut, aż soczewica zmięknie.
Następnie ostudzoną zupę zmiksuj. Podgrzej ponownie, dodaj ocet balsamiczny i zieloną pietruszkę. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, czosnek, oraz marchewkę. Podsmaż na oliwie.
Wypłucz soczewicę pod zimną wodą.
Przełóż podsmażone warzywa do garnka, dodaj soczewicę, przyprawy: sól pieprz, oregano i listki laurowe. Zalej bulionem i gotuj około 40 minut, aż soczewica zmięknie.
Następnie ostudzoną zupę zmiksuj. Podgrzej ponownie, dodaj ocet balsamiczny i zieloną pietruszkę. Smacznego!