AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields16 Servings
Prep Time1 hr 15 minsCook Time10 minsTotal Time1 hr 25 mins

 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
 400 g mąki żytniej (typ 720)
 500 ml maślanki
 50 g drożdży
 50 ml oleju
 12 gałązek pokrzywy
 1 łyżeczka soli
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżki ciepłego mleka

1

Przygotuj składniki. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, żytnią i sól.

2

Pokrzywę opłucz, posiekaj i dodaj do maślanki. Dodaj olej.

3

Do miski wsyp drożdże, cukier i rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka. Dodaj maślankę z pokrzywami i olejem. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto.

4

Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

5

Zagnieć ciasto kilka razy i podziel je na dwa wałki. Odcinaj trójkąty, odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 225*C przez 10 minut.

Ingredients

 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
 400 g mąki żytniej (typ 720)
 500 ml maślanki
 50 g drożdży
 50 ml oleju
 12 gałązek pokrzywy
 1 łyżeczka soli
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżki ciepłego mleka

Directions

1

Przygotuj składniki. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, żytnią i sól.

2

Pokrzywę opłucz, posiekaj i dodaj do maślanki. Dodaj olej.

3

Do miski wsyp drożdże, cukier i rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka. Dodaj maślankę z pokrzywami i olejem. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto.

4

Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

5

Zagnieć ciasto kilka razy i podziel je na dwa wałki. Odcinaj trójkąty, odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 225*C przez 10 minut.

Bułeczki z Pokrzywą
(Visited 107 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *