Szparagi – 2 najlepsze przepisy

W maju królują szparagi! Delektuję się ich smakiem, bo sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni. Najbardziej lubię zielone, są delikatne i kruche. Właściwie, każdy sposób ich podania jest smaczny, ale sałatka ze szparagów, młodego szpinaku i truskawek, jest przepyszna! Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości i osiągnąć efekt „WOW!”, koniecznie ją zróbcie.

Czerwień pięknie kontrastuje z zielenią szpinaku, przez co sałatka wygląda spektakularnie. Wybierzcie najsłodsze truskawki, ich słodycz podkreśli jeszcze miodowy sos winegret, a krótko gotowane główki szparag, będę zwieńczeniem smaku. Jeżeli kupicie jeden pęczek szparag (500g), możecie zrobić z niego dwa pyszne dania. Sałatkę i zupę krem. Do sałatki wykorzystuję tylko delikatne główki, resztę używam do przygotowania aksamitnej zupy.

1. Krem ze szparagów

Przepis http://zielomania.pl/recipes/zupa-krem-ze-szparagow/

Zupa krem jest naprawdę delikatna. Zawsze przeszkadzały mi włókna szparag pływające w zupie, dlatego po zmiksowaniu, przecieram je jeszcze przez sito. Nie wyrzucam jednak tych resztek, tylko robię z nich kluseczki do zupy. Spróbujcie tego super zestawu, satysfakcja gwarantowana! 🙂

2. Sałatka ze szparagami przepis krok po kroku

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Moja ulubiona sałatka ze szparagami, idealna na majówkę!

sałatka ze szparagami

Yields-2 Servings
Prep Time10 minsCook Time4 minsTotal Time14 mins

 1 pęczek zielonych szparag
 8 truskawek
 1 dymka
 2 garście młodych listków szpinaku (około 100g)
Miodowy Sos Winegret
 50 ml oliwy z oliwek
 2 łyżki octu balsamiczego
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli

1

Przygotuj składniki. Umyj szpinak, przekrój truskawki na połówki, posiekaj drobno dymkę.

2

Zagotuj wodę z łyżeczką cukru. Odetnij końcówki szparag i wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Odcedź i zanurz w zimnej wodzie. Osącz na ręczniku papierowym.

3

Wymieszaj składniki i dodaj miodowy sos winegret.

Miodowy Sos Winegret
4

Do wysokiego naczynia wlej ocet balsamiczny. Dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści.

5

Dodawaj cienkim strumieniem oliwę oliwek i energicznie ubijaj trzepaczką. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję emulsji.

6

Dodaj miód i dalej ubijaj.

7

Gotowy sos jest puszysty i aksamitny.

Ingredients

 1 pęczek zielonych szparag
 8 truskawek
 1 dymka
 2 garście młodych listków szpinaku (około 100g)
Miodowy Sos Winegret
 50 ml oliwy z oliwek
 2 łyżki octu balsamiczego
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli

Directions

1

Przygotuj składniki. Umyj szpinak, przekrój truskawki na połówki, posiekaj drobno dymkę.

2

Zagotuj wodę z łyżeczką cukru. Odetnij końcówki szparag i wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Odcedź i zanurz w zimnej wodzie. Osącz na ręczniku papierowym.

3

Wymieszaj składniki i dodaj miodowy sos winegret.

Miodowy Sos Winegret
4

Do wysokiego naczynia wlej ocet balsamiczny. Dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści.

5

Dodawaj cienkim strumieniem oliwę oliwek i energicznie ubijaj trzepaczką. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję emulsji.

6

Dodaj miód i dalej ubijaj.

7

Gotowy sos jest puszysty i aksamitny.

Sałatka Wiosenna ze Szparagami

(Visited 271 times, 1 visits today)