W maju królują szparagi! Delektuję się ich smakiem, bo sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni. Najbardziej lubię zielone, są delikatne i kruche. Właściwie, każdy sposób ich podania jest smaczny, ale sałatka ze szparagów, młodego szpinaku i truskawek, jest przepyszna! Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości i osiągnąć efekt „WOW!”, koniecznie ją zróbcie.
Czerwień pięknie kontrastuje z zielenią szpinaku, przez co sałatka wygląda spektakularnie. Wybierzcie najsłodsze truskawki, ich słodycz podkreśli jeszcze miodowy sos winegret, a krótko gotowane główki szparag, będę zwieńczeniem smaku. Jeżeli kupicie jeden pęczek szparag (500g), możecie zrobić z niego dwa pyszne dania. Sałatkę i zupę krem. Do sałatki wykorzystuję tylko delikatne główki, resztę używam do przygotowania aksamitnej zupy.
1. Krem ze szparagów
Przepis http://zielomania.pl/recipes/zupa-krem-ze-szparagow/
Zupa krem jest naprawdę delikatna. Zawsze przeszkadzały mi włókna szparag pływające w zupie, dlatego po zmiksowaniu, przecieram je jeszcze przez sito. Nie wyrzucam jednak tych resztek, tylko robię z nich kluseczki do zupy. Spróbujcie tego super zestawu, satysfakcja gwarantowana! 🙂
2. Sałatka ze szparagami przepis krok po kroku
Moja ulubiona sałatka ze szparagami, idealna na majówkę!

Przygotuj składniki. Umyj szpinak, przekrój truskawki na połówki, posiekaj drobno dymkę.
Zagotuj wodę z łyżeczką cukru. Odetnij końcówki szparag i wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Odcedź i zanurz w zimnej wodzie. Osącz na ręczniku papierowym.
Wymieszaj składniki i dodaj miodowy sos winegret.
Do wysokiego naczynia wlej ocet balsamiczny. Dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści.
Dodawaj cienkim strumieniem oliwę oliwek i energicznie ubijaj trzepaczką. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję emulsji.
Dodaj miód i dalej ubijaj.
Gotowy sos jest puszysty i aksamitny.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Umyj szpinak, przekrój truskawki na połówki, posiekaj drobno dymkę.
Zagotuj wodę z łyżeczką cukru. Odetnij końcówki szparag i wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Odcedź i zanurz w zimnej wodzie. Osącz na ręczniku papierowym.
Wymieszaj składniki i dodaj miodowy sos winegret.
Do wysokiego naczynia wlej ocet balsamiczny. Dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści.
Dodawaj cienkim strumieniem oliwę oliwek i energicznie ubijaj trzepaczką. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję emulsji.
Dodaj miód i dalej ubijaj.
Gotowy sos jest puszysty i aksamitny.
Pingback: Smaki Czerwca: truskawki! – Zielomania