W maju królują szparagi! Delektuję się ich smakiem, bo sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni. Najbardziej lubię zielone, są delikatne i kruche. Właściwie, każdy sposób ich podania jest smaczny, ale sałatka ze szparagów, młodego szpinaku i truskawek, jest przepyszna! Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości i osiągnąć efekt „WOW!”, koniecznie ją zróbcie.
Czerwień pięknie kontrastuje z zielenią szpinaku, przez co sałatka wygląda spektakularnie. Wybierzcie najsłodsze truskawki, ich słodycz podkreśli jeszcze miodowy sos winegret, a krótko gotowane główki szparag, będę zwieńczeniem smaku. Jeżeli kupicie jeden pęczek szparag (500g), możecie zrobić z niego dwa pyszne dania. Sałatkę i zupę krem. Do sałatki wykorzystuję tylko delikatne główki, resztę używam do przygotowania aksamitnej zupy.
1. Krem ze szparagów
Przepis http://zielomania.pl/recipes/zupa-krem-ze-szparagow/
Zupa krem jest naprawdę delikatna. Zawsze przeszkadzały mi włókna szparag pływające w zupie, dlatego po zmiksowaniu, przecieram je jeszcze przez sito. Nie wyrzucam jednak tych resztek, tylko robię z nich kluseczki do zupy. Spróbujcie tego super zestawu, satysfakcja gwarantowana!
2. Sałatka ze szparagami przepis krok po kroku
Moja ulubiona sałatka ze szparagami, idealna na majówkę!

Przygotuj składniki. Umyj szpinak, przekrój truskawki na połówki, posiekaj drobno dymkę.
Zagotuj wodę z łyżeczką cukru. Odetnij końcówki szparag i wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Odcedź i zanurz w zimnej wodzie. Osącz na ręczniku papierowym.
Wymieszaj składniki i dodaj miodowy sos winegret.
Do wysokiego naczynia wlej ocet balsamiczny. Dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści.
Dodawaj cienkim strumieniem oliwę oliwek i energicznie ubijaj trzepaczką. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję emulsji.
Dodaj miód i dalej ubijaj.
Gotowy sos jest puszysty i aksamitny.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Umyj szpinak, przekrój truskawki na połówki, posiekaj drobno dymkę.
Zagotuj wodę z łyżeczką cukru. Odetnij końcówki szparag i wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Odcedź i zanurz w zimnej wodzie. Osącz na ręczniku papierowym.
Wymieszaj składniki i dodaj miodowy sos winegret.
Do wysokiego naczynia wlej ocet balsamiczny. Dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści.
Dodawaj cienkim strumieniem oliwę oliwek i energicznie ubijaj trzepaczką. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję emulsji.
Dodaj miód i dalej ubijaj.
Gotowy sos jest puszysty i aksamitny.
Pingback: Smaki Czerwca: truskawki! – Zielomania