
Obierz szparagi, pokrój je na drobniejsze kawałki. Czosnek i dymkę posiekaj.
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, wrzuć pokrojone warzywa i duś około 8 minut.
Przełóż podsmażone szparagi z dymką i czosnkiem do miski, dodaj trochę mleka i zmiksuj. Możesz zostawić dwa kawałki do dekoracji.
Przetrzyj zmiksowane warzywa przez sito. Pozostałe włókna szparag, które pozostały na sitku, przełóż do miseczki. Wykorzystasz je do zrobienia kluseczek. Do przetartych warzyw dodaj resztę mleka i śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszatołową, zagotuj
W małym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Do pozostałych włókien szparag, dodaj jajko, szczyptę soli i około 4 łyżki mąki. Mąki dodawaj tyle, żeby z uzyskanej konsystencji dało się formować kluseczki.
Wrzucaj na wrzątek kluseczki, możesz formować je dwoma łyżeczkami. Po wypłynięciu, gotuj jeszcze około 3 minuty.
Gorącą zupę nalej do talerza dodaj kluseczki i udekoruj posiekanym szparagiem.
Ingredients
Directions
Obierz szparagi, pokrój je na drobniejsze kawałki. Czosnek i dymkę posiekaj.
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, wrzuć pokrojone warzywa i duś około 8 minut.
Przełóż podsmażone szparagi z dymką i czosnkiem do miski, dodaj trochę mleka i zmiksuj. Możesz zostawić dwa kawałki do dekoracji.
Przetrzyj zmiksowane warzywa przez sito. Pozostałe włókna szparag, które pozostały na sitku, przełóż do miseczki. Wykorzystasz je do zrobienia kluseczek. Do przetartych warzyw dodaj resztę mleka i śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszatołową, zagotuj
W małym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Do pozostałych włókien szparag, dodaj jajko, szczyptę soli i około 4 łyżki mąki. Mąki dodawaj tyle, żeby z uzyskanej konsystencji dało się formować kluseczki.
Wrzucaj na wrzątek kluseczki, możesz formować je dwoma łyżeczkami. Po wypłynięciu, gotuj jeszcze około 3 minuty.
Gorącą zupę nalej do talerza dodaj kluseczki i udekoruj posiekanym szparagiem.