Zupa szczawiowa – smak dzieciństwa

Ta smaczna tradycyjna polska zupa szczawiowa podawana jest z jajkiem i ziemniakami. Jest lekko kwaskowa i bardzo prosta do przygotowania. Idealnie orzeźwiająca zupa na pierwsze gorące dni.

Jestem z pokolenia, które jadło szczaw i mirabelki. Nie pamiętam już jak nabyłam tę umiejętność, ale wtedy chyba wszyscy wiedzieli jak wygląda szczaw. Jedliśmy go zrywając listki prosto z łąki, więc zawsze był świeży i ekologiczny! Na mirabelki chodziłam z koleżankami na plebanię, ale o tym opowiem przy innej okazji…

Wartości odżywcze szczawiu

Świeży szczaw pojawia się już wczesną wiosną, zawiera bardzo dużo witaminy C, żelaza i potasu. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości szczawiu z kilku powodów. Po pierwsze szczaw zawiera szczawiany, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia i powodować bóle stawów.

Po drugie, nadmiar szczawianów może odkładać się w drogach moczowych i tworzyć kamienie nerkowe. Dlatego zaleca się umiarkowane spożywanie szczawiu. Można do zupy szczawiowej dodać śmietanę, która zawiera wapń, przez co złagodzi szkodliwe skutki spożywania szczawiu.

Wszystko jest jak zwykle zdrowe w umiarkowanych ilościach! Zupa szczawiowa jest delikatnie kwaskowa i pobudza apetyt, warto przygotować sobie sycące drugie danie 😉

Zupa szczawiowa krok po kroku

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Zupa szczawiowa przepis ze świeżego szczawiu.

Yields6 Servings
Prep Time10 minsCook Time15 minsTotal Time25 mins

 1,50 l bulionu
 2 pęczki szczawiu
 50 ml słodkiej śmietanki 30%
 6 ziemniaków
 sól, pieprz do smaku
 6 ugotowanych na twardo jaj
 2 łyżki masła

1

Przygotuj składniki. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie (około 10 minut).
Wypłucz szczaw i posiekaj.

2

Rozgrzej masło i podsmaż szczaw (około 3 minuty). Dodaj do ugotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze 5 minut.

3

Następnie dodaj śmietankę.

4

Podawaj z pokrojonymi w kostkę jajkami, ugotowanymi na twardo. Smaczengo!

Ingredients

 1,50 l bulionu
 2 pęczki szczawiu
 50 ml słodkiej śmietanki 30%
 6 ziemniaków
 sól, pieprz do smaku
 6 ugotowanych na twardo jaj
 2 łyżki masła

Directions

1

Przygotuj składniki. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie (około 10 minut).
Wypłucz szczaw i posiekaj.

2

Rozgrzej masło i podsmaż szczaw (około 3 minuty). Dodaj do ugotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze 5 minut.

3

Następnie dodaj śmietankę.

4

Podawaj z pokrojonymi w kostkę jajkami, ugotowanymi na twardo. Smaczengo!

Zupa Szczawiowa
(Visited 332 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *