Ta smaczna tradycyjna polska zupa szczawiowa podawana jest z jajkiem i ziemniakami. Jest lekko kwaskowa i bardzo prosta do przygotowania. Idealnie orzeźwiająca zupa na pierwsze gorące dni.
Jestem z pokolenia, które jadło szczaw i mirabelki. Nie pamiętam już jak nabyłam tę umiejętność, ale wtedy chyba wszyscy wiedzieli jak wygląda szczaw. Jedliśmy go zrywając listki prosto z łąki, więc zawsze był świeży i ekologiczny! Na mirabelki chodziłam z koleżankami na plebanię, ale o tym opowiem przy innej okazji…
Wartości odżywcze szczawiu
Świeży szczaw pojawia się już wczesną wiosną, zawiera bardzo dużo witaminy C, żelaza i potasu. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości szczawiu z kilku powodów. Po pierwsze szczaw zawiera szczawiany, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia i powodować bóle stawów.
Po drugie, nadmiar szczawianów może odkładać się w drogach moczowych i tworzyć kamienie nerkowe. Dlatego zaleca się umiarkowane spożywanie szczawiu. Można do zupy szczawiowej dodać śmietanę, która zawiera wapń, przez co złagodzi szkodliwe skutki spożywania szczawiu.
Wszystko jest jak zwykle zdrowe w umiarkowanych ilościach! Zupa szczawiowa jest delikatnie kwaskowa i pobudza apetyt, warto przygotować sobie sycące drugie danie 😉
Zupa szczawiowa krok po kroku

Przygotuj składniki. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie (około 10 minut).
Wypłucz szczaw i posiekaj.
Rozgrzej masło i podsmaż szczaw (około 3 minuty). Dodaj do ugotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze 5 minut.
Następnie dodaj śmietankę.
Podawaj z pokrojonymi w kostkę jajkami, ugotowanymi na twardo. Smaczengo!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie (około 10 minut).
Wypłucz szczaw i posiekaj.
Rozgrzej masło i podsmaż szczaw (około 3 minuty). Dodaj do ugotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze 5 minut.
Następnie dodaj śmietankę.
Podawaj z pokrojonymi w kostkę jajkami, ugotowanymi na twardo. Smaczengo!