Gryczaki: pyszne danie bezmięsne!

Gryka to kolejne superfood! Bogactwo witamin i minerałów, dlatego kasza gryczana powinna być częścią każdej zdrowej diety. Przekonałam się, że ci, którzy nie lubią tradycyjnie podanej kaszy gryczanej, gryczaki wcinają, aż miło! To proste danie można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład podając je z warzywami, sosami, czy w vegeburgerach. Już niedługo przygotuję z nim moją zielobułę i zaproponuje Wam pyszny skład kanapki z gryczakiem. Tymczasem, spróbujcie gryczaków według poniższego przepisu, z twarogiem i miętą w sosie pieczarkowym, pycha! Tak przygotowane gryczaki są chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, a nuta mięty dodaje przyjemnej świeżości. Sos pieczarkowy podkreśla orzechowy smak kaszy gryczanej, wszystko razem idealnie smakuje. Koniecznie spróbujcie!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time25 minsCook Time35 minsTotal Time1 hr

 200 g kaszy gryczanej
 300 g tłustego twarogu
 2 jajka
 gałązka świeżej mięty
 1 łyżeczka cukru
 sól do smaku
 3 łyżki bułki tartej
 bułka tarta do obtaczania kotletów
 olej do smażenia
Sos Pieczarkowy
 5 dużych pieczarek
 200 ml śmietanki 30%
 1 cebula
 1 łyżka soku z cytryny
 sól, pieprz, do smaku
 gałązka świeżego tymianku
 olej do smażenia

1

Przygotuj składniki. Ugotuj kaszę gryczaną i ostudź. Posiekaj drobno listki mięty.

2

Do ugotowanej kaszy gryczanej dodaj resztę składników: jajka, pokruszony twaróg, miętę, trzy łyżki bułki tartej, cukier, sól. Wymieszaj. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

Sos Pieczarkowy
3

Przygotuj składniki. Obierz pieczarki. Otrzyj listki tymianku. Wyciśnij sok z cytryny.

4

Posiekaj drobno cebulę i pokrój pieczarki.

5

Na oleju podsmaż cebulę, około 5 minut.

6

Dodaj pieczarki i mieszając smaż około 10 minut. Dodaj sól, smaż kolejne 5 minut.

7

Dodaj słodką śmietankę, pieprz i tymianek, duś 5 minut, często mieszając.

Ingredients

 200 g kaszy gryczanej
 300 g tłustego twarogu
 2 jajka
 gałązka świeżej mięty
 1 łyżeczka cukru
 sól do smaku
 3 łyżki bułki tartej
 bułka tarta do obtaczania kotletów
 olej do smażenia
Sos Pieczarkowy
 5 dużych pieczarek
 200 ml śmietanki 30%
 1 cebula
 1 łyżka soku z cytryny
 sól, pieprz, do smaku
 gałązka świeżego tymianku
 olej do smażenia

Directions

1

Przygotuj składniki. Ugotuj kaszę gryczaną i ostudź. Posiekaj drobno listki mięty.

2

Do ugotowanej kaszy gryczanej dodaj resztę składników: jajka, pokruszony twaróg, miętę, trzy łyżki bułki tartej, cukier, sól. Wymieszaj. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

Sos Pieczarkowy
3

Przygotuj składniki. Obierz pieczarki. Otrzyj listki tymianku. Wyciśnij sok z cytryny.

4

Posiekaj drobno cebulę i pokrój pieczarki.

5

Na oleju podsmaż cebulę, około 5 minut.

6

Dodaj pieczarki i mieszając smaż około 10 minut. Dodaj sól, smaż kolejne 5 minut.

7

Dodaj słodką śmietankę, pieprz i tymianek, duś 5 minut, często mieszając.

Gryczaki z Twarogiem i Miętą w Sosie Pieczarkowym

(Visited 623 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *