Gryka to kolejne superfood! Bogactwo witamin i minerałów, dlatego kasza gryczana powinna być częścią każdej zdrowej diety. Przekonałam się, że ci, którzy nie lubią tradycyjnie podanej kaszy gryczanej, gryczaki wcinają, aż miło! To proste danie można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład podając je z warzywami, sosami, czy w vegeburgerach. Już niedługo przygotuję z nim moją zielobułę i zaproponuje Wam pyszny skład kanapki z gryczakiem. Tymczasem, spróbujcie gryczaków według poniższego przepisu, z twarogiem i miętą w sosie pieczarkowym, pycha! Tak przygotowane gryczaki są chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, a nuta mięty dodaje przyjemnej świeżości. Sos pieczarkowy podkreśla orzechowy smak kaszy gryczanej, wszystko razem idealnie smakuje. Koniecznie spróbujcie!

Przygotuj składniki. Ugotuj kaszę gryczaną i ostudź. Posiekaj drobno listki mięty.
Do ugotowanej kaszy gryczanej dodaj resztę składników: jajka, pokruszony twaróg, miętę, trzy łyżki bułki tartej, cukier, sól. Wymieszaj. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przygotuj składniki. Obierz pieczarki. Otrzyj listki tymianku. Wyciśnij sok z cytryny.
Posiekaj drobno cebulę i pokrój pieczarki.
Na oleju podsmaż cebulę, około 5 minut.
Dodaj pieczarki i mieszając smaż około 10 minut. Dodaj sól, smaż kolejne 5 minut.
Dodaj słodką śmietankę, pieprz i tymianek, duś 5 minut, często mieszając.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Ugotuj kaszę gryczaną i ostudź. Posiekaj drobno listki mięty.
Do ugotowanej kaszy gryczanej dodaj resztę składników: jajka, pokruszony twaróg, miętę, trzy łyżki bułki tartej, cukier, sól. Wymieszaj. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przygotuj składniki. Obierz pieczarki. Otrzyj listki tymianku. Wyciśnij sok z cytryny.
Posiekaj drobno cebulę i pokrój pieczarki.
Na oleju podsmaż cebulę, około 5 minut.
Dodaj pieczarki i mieszając smaż około 10 minut. Dodaj sól, smaż kolejne 5 minut.
Dodaj słodką śmietankę, pieprz i tymianek, duś 5 minut, często mieszając.