To nasz przepis rodzinny, szczegółową instrukcję dostałam od mamy mojego męża. Podkreślała, że bitki muszą być dość cienkie i starannie rozbite z obu stron. Posolone powinny chwilę poleżeć. Następnie obsmażać je na złoto, żeby nie były zbyt blade. Zestaw przypraw to: mielony kminek i to dużo, czerwona papryka, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Ważne jest, żeby bitki długo się piekły w piekarniku, dwie godziny to minimum, wtedy są delikatne i kruche. Do tej wersji podstawowej można dodać jeszcze podsmażone pieczarki i zabielić śmietaną, wtedy świetnie smakują z kluskami śląskimi, albo kopytkami. Jeszcze domowej roboty ogórki kiszone, albo modra kapusta i duża rodzina ma niezłą wyżerkę! Pycha!

Obrać cebulę i czosnek, pokroić w paski i podsmażyć na złoty kolor.
Oczyścić schab z włókien, pokroić na około 0,5 cm kotlety. Rozbić dokładnie z każdej strony, oprószyć solą i odkładać na talerz.
Przygotować żaroodporne naczynie z pokrywką. Przełożyć do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem. Rozgrzać olej na patelni. Obtoczyć bitkę w mące krupczatce i obsmażyć z obu stron. Przekładać do żaroodpornego naczynia.
Dodać wszystkie przyprawy, zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku w temperaturze 160*C przez dwie godziny.
Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi albo z kaszą gryczaną.
Ingredients
Directions
Obrać cebulę i czosnek, pokroić w paski i podsmażyć na złoty kolor.
Oczyścić schab z włókien, pokroić na około 0,5 cm kotlety. Rozbić dokładnie z każdej strony, oprószyć solą i odkładać na talerz.
Przygotować żaroodporne naczynie z pokrywką. Przełożyć do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem. Rozgrzać olej na patelni. Obtoczyć bitkę w mące krupczatce i obsmażyć z obu stron. Przekładać do żaroodpornego naczynia.
Dodać wszystkie przyprawy, zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku w temperaturze 160*C przez dwie godziny.
Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi albo z kaszą gryczaną.