U mnie pod płotem pojawiły się już młode pokrzywy, więc zabieram się za pieczenie pysznych bułeczek z pokrzywą. Tym razem nie dodam posiekanych pokrzyw do ciasta na bułeczki, ale zrobię z nich najpierw pesto. Do jego przygotowania wystarczy kilkanaście gałązek młodych pokrzyw, oliwa, podprażone orzechy włoskie i odrobina soli. Przepis krok po kroku.
Pesto z pokrzywy


Przygotuj składniki. Orzechy podpraż na patelni. Obierz czosnek.
Wszystkie składniki zmiksuj. Jeżeli chcesz, żeby pesto zachowało ładny zielony kolor, dodaj trochę soku z cytryny.
Pesto z pokrzywy można wykorzystać do pieczenia bułeczek, posmarować nim śniadaniową kanapkę, albo dodać do ugotowanego makaronu i oprószyć parmezanem.
Pesto z pokrzywy możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, wystarczy przełożyć do szklanego słoika zalać wierzch oliwą i zamknąć pokrywką.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Orzechy podpraż na patelni. Obierz czosnek.
Wszystkie składniki zmiksuj. Jeżeli chcesz, żeby pesto zachowało ładny zielony kolor, dodaj trochę soku z cytryny.
Pesto z pokrzywy można wykorzystać do pieczenia bułeczek, posmarować nim śniadaniową kanapkę, albo dodać do ugotowanego makaronu i oprószyć parmezanem.
Pesto z pokrzywy możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, wystarczy przełożyć do szklanego słoika zalać wierzch oliwą i zamknąć pokrywką.
Ciasto na bułeczki przygotuj według poniższego przepisu do pierwszego wyrastania i nie dodawaj posiekanych pokrzyw do ciasta, ponieważ wykorzystasz przygotowane wcześniej pesto z pokrzywy i orzechów włoskich.
Ciasto na bułki


Przygotuj składniki. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, żytnią i sól.
Pokrzywę opłucz, posiekaj i dodaj do maślanki. Dodaj olej.
Do miski wsyp drożdże, cukier i rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka. Dodaj maślankę z pokrzywami i olejem. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Zagnieć ciasto kilka razy i podziel je na dwa wałki. Odcinaj trójkąty, odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 225*C przez 10 minut.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, żytnią i sól.
Pokrzywę opłucz, posiekaj i dodaj do maślanki. Dodaj olej.
Do miski wsyp drożdże, cukier i rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka. Dodaj maślankę z pokrzywami i olejem. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Zagnieć ciasto kilka razy i podziel je na dwa wałki. Odcinaj trójkąty, odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 225*C przez 10 minut.
Przygotowanie bułeczek z pesto
Gdy przygotowane według powyższego przepisu ciasto wyrośnie, zagnieć je, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Następnie rozsmaruj na nim pesto z pokrzywy i zawiń w roladę.


Przygotuj foremkę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli będziesz piec w foremce, bułeczki lekko się skleją i będzie można sobie je urywać. Z uformowanego ciasta odcinaj krążki o szerokości około 2 cm i układaj w foremce lub na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu mlekiem i piecz w rozgrzanym do 225*C piekarniku przez 15 minut. Następnie przełóż na kratkę do ostygnięcia.


Tak przygotowane bułeczki możesz przekroić na pół i dodać ulubione składniki. Smacznego!