Bułeczki z pesto z pokrzywy i orzechów włoskich

U mnie pod płotem pojawiły się już młode pokrzywy, więc zabieram się za pieczenie pysznych bułeczek z pokrzywą. Tym razem nie dodam posiekanych pokrzyw do ciasta na bułeczki, ale zrobię z nich najpierw pesto. Do jego przygotowania wystarczy kilkanaście gałązek młodych pokrzyw, oliwa, podprażone orzechy włoskie i odrobina soli. Przepis krok po kroku.

Pesto z pokrzywy

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 mins

 młode pokrzywy (około 12 sztuk)
 100 g orzechów włoskich
 100 ml oliwy
 pół łyżeczki soli
 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

1

Przygotuj składniki. Orzechy podpraż na patelni. Obierz czosnek.

2

Wszystkie składniki zmiksuj. Jeżeli chcesz, żeby pesto zachowało ładny zielony kolor, dodaj trochę soku z cytryny.

Pesto z pokrzywy można wykorzystać do pieczenia bułeczek, posmarować nim śniadaniową kanapkę, albo dodać do ugotowanego makaronu i oprószyć parmezanem.

Pesto z pokrzywy możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, wystarczy przełożyć do szklanego słoika zalać wierzch oliwą i zamknąć pokrywką.

Ingredients

 młode pokrzywy (około 12 sztuk)
 100 g orzechów włoskich
 100 ml oliwy
 pół łyżeczki soli
 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Directions

1

Przygotuj składniki. Orzechy podpraż na patelni. Obierz czosnek.

2

Wszystkie składniki zmiksuj. Jeżeli chcesz, żeby pesto zachowało ładny zielony kolor, dodaj trochę soku z cytryny.

Pesto z pokrzywy można wykorzystać do pieczenia bułeczek, posmarować nim śniadaniową kanapkę, albo dodać do ugotowanego makaronu i oprószyć parmezanem.

Pesto z pokrzywy możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, wystarczy przełożyć do szklanego słoika zalać wierzch oliwą i zamknąć pokrywką.

Pesto z Pokrzywy

Ciasto na bułeczki przygotuj według poniższego przepisu do pierwszego wyrastania i nie dodawaj posiekanych pokrzyw do ciasta, ponieważ wykorzystasz przygotowane wcześniej pesto z pokrzywy i orzechów włoskich.

Ciasto na bułki

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields16 Servings
Prep Time1 hr 15 minsCook Time10 minsTotal Time1 hr 25 mins

 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
 400 g mąki żytniej (typ 720)
 500 ml maślanki
 50 g drożdży
 50 ml oleju
 12 gałązek pokrzywy
 1 łyżeczka soli
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżki ciepłego mleka

1

Przygotuj składniki. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, żytnią i sól.

2

Pokrzywę opłucz, posiekaj i dodaj do maślanki. Dodaj olej.

3

Do miski wsyp drożdże, cukier i rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka. Dodaj maślankę z pokrzywami i olejem. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto.

4

Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

5

Zagnieć ciasto kilka razy i podziel je na dwa wałki. Odcinaj trójkąty, odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 225*C przez 10 minut.

Ingredients

 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
 400 g mąki żytniej (typ 720)
 500 ml maślanki
 50 g drożdży
 50 ml oleju
 12 gałązek pokrzywy
 1 łyżeczka soli
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżki ciepłego mleka

Directions

1

Przygotuj składniki. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, żytnią i sól.

2

Pokrzywę opłucz, posiekaj i dodaj do maślanki. Dodaj olej.

3

Do miski wsyp drożdże, cukier i rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka. Dodaj maślankę z pokrzywami i olejem. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto.

4

Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

5

Zagnieć ciasto kilka razy i podziel je na dwa wałki. Odcinaj trójkąty, odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 225*C przez 10 minut.

Bułeczki z Pokrzywą

Przygotowanie bułeczek z pesto

Gdy przygotowane według powyższego przepisu ciasto wyrośnie, zagnieć je, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Następnie rozsmaruj na nim pesto z pokrzywy i zawiń w roladę.

Przygotuj foremkę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli będziesz piec w foremce, bułeczki lekko się skleją i będzie można sobie je urywać. Z uformowanego ciasta odcinaj krążki o szerokości około 2 cm i układaj w foremce lub na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu mlekiem i piecz w rozgrzanym do 225*C piekarniku przez 15 minut. Następnie przełóż na kratkę do ostygnięcia.

Tak przygotowane bułeczki możesz przekroić na pół i dodać ulubione składniki. Smacznego!

(Visited 136 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *