Bułka nie musi być nudna!

Jeżeli zgodnie z trendami, rok 2020 ma być rokiem kanapki, to postanowiłam zadbać, żeby pieczywo nie było nudne. Bułeczki z pokrzywą, to może być hit sezonu! Są mięciutkie i puszyste, a na dodatek nieprzeciętnie zdrowe. Pokrzywa ma działanie prozdrowotne i zwiększa odporność organizmu na infekcje, oczyszcza krew z toksyn. Jest pomocna w leczeniu alergii, niedokrwistości i działa jak antybiotyk. Co ciekawe, w naszej słowiańskiej mitologii pokrzywa miała właściwości magiczne, odstraszała złe moce, a Rzymianie uznawali ją za afrodyzjak. Bułka z pokrzywą na pierwszą randkę, jak znalazł! 😉 Jak chcecie dowiedzieć się więcej o zaletach pokrzywy, to znalazłam dla Was świetny artykuł, zobaczcie: https://przekroj.pl/spoleczenstwo/wizje-roslin-pokrzywa-robert-rient

Koniecznie spróbujcie bułeczki z pokrzywą! Pysznie smakuje jeszcze ciepła, na przykład, z zimnym masłem i serem z zieloną pleśnią.

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields16 Servings
Prep Time1 hr 15 minsCook Time10 minsTotal Time1 hr 25 mins

 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
 400 g mąki żytniej (typ 720)
 500 ml maślanki
 50 g drożdży
 50 ml oleju
 12 gałązek pokrzywy
 1 łyżeczka soli
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżki ciepłego mleka

1

Przygotuj składniki. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, żytnią i sól.

2

Pokrzywę opłucz, posiekaj i dodaj do maślanki. Dodaj olej.

3

Do miski wsyp drożdże, cukier i rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka. Dodaj maślankę z pokrzywami i olejem. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto.

4

Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

5

Zagnieć ciasto kilka razy i podziel je na dwa wałki. Odcinaj trójkąty, odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 225*C przez 10 minut.

Ingredients

 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
 400 g mąki żytniej (typ 720)
 500 ml maślanki
 50 g drożdży
 50 ml oleju
 12 gałązek pokrzywy
 1 łyżeczka soli
 2 łyżeczki cukru
 2 łyżki ciepłego mleka

Directions

1

Przygotuj składniki. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, żytnią i sól.

2

Pokrzywę opłucz, posiekaj i dodaj do maślanki. Dodaj olej.

3

Do miski wsyp drożdże, cukier i rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłego mleka. Dodaj maślankę z pokrzywami i olejem. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto.

4

Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

5

Zagnieć ciasto kilka razy i podziel je na dwa wałki. Odcinaj trójkąty, odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 225*C przez 10 minut.

Bułeczki z Pokrzywą

(Visited 144 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *