Gryczany naleśnik z jajkiem sadzonym

Jeżeli nudzą Wam się już kanapki na śniadanie, to ten przepis jest dla Was! Naleśniki gryczane z masą serowo-musztardową i jajkiem sadzonym, to jest hit mojego przedwiośnia.

Zalety mąki gryczanej

Mąka gryczana stanowi pożywną i bezglutenową alternatywę dla mąki pszennej. Posiada niski Indeks Glikemiczny, dzięki czemu pomaga utrzymać naturalną regulację poziomu cukru we krwi. Warto pamiętać, że dieta o niskim IG może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć stan zapalny, zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, pomóc regulować poziom insuliny i zmniejszyć brzuszną tkankę tłuszczową. Ponadto, mąka gryczana jest doskonałym źródłem białka, minerałów i przeciwutleniaczy. Więc na dzień dobry naleśnik z mąki gryczanej jest idealny!

Jak zrobić sos serowy?

Najważniejsze, to dobrać wyraziste w smaku sery. Najlepiej sprawdzi się Parmezan i Cheddar, ale możecie eksperymentować i spróbować innych gatunków. Tarty ser należy wymieszać z musztardą i kremową śmietanką. Jeżeli chcecie napakować naleśniki grubo, to przygotujcie więcej sera, niż podałam w przepisie.

Ciasto naleśnikowe powinno odpocząć minimum 30 minut przed smażeniem. Jeżeli rano bardzo się spieszycie, to usmażcie naleśniki i przygotujcie pozostałe składniki dzień wcześniej wieczorem. Rano wystarczy naleśnik polać sosem serowym, wbić jajko, poskładać w kopertę i wstawić tylko na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Genialne, prawda?! 😉

Dodatki

Jeżeli lubicie wędliny, pokrójcie swoją ulubioną w kostkę i dodajcie na wierzch masy serowej. Świetnie sprawdzi się bekon, albo podwędzana szynka.

Gryczany naleśnik z jajkiem sadzonym z sosem serowym jest pyszny, ale jeszcze lepszy będzie, gdy podacie go w towarzystwie duszonego młodego szpinaku. Wystarczy wlać na patelnię kilka kropel oliwy, wycisnąć ząbek czosnku, oprószyć szczyptą soli i podsmażyć go kilka minut. Uważajcie z dodatkiem soli, tu naprawdę wystarczy odrobina.

Drugim pysznym dodatkiem, który świetnie pasuje do tak przygotowanego naleśnika są podsmażone pieczarki z cebulką.

Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły, z czym można podać gryczanego naleśnika, to dajcie znać!

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time45 minsCook Time10 minsTotal Time55 mins

 80 g mąki gryczanej
 250 ml mleka
 5 jajek
 50 g tartego parmezanu
 50 g tartego Cheddar
 2 łyżki musztardy
 4 łyżki śmietanki 30%
 sól i pieprz do smaku
 kilka plasterków ulubionej wędliny
Dodatki
 podsmażone na oliwie świeże liście szpinaku z czosnkiem
 szczypiorek

1

Przygotuj składniki. Wędlinę i szczypiorek posiekaj.

2

Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, jedno jajko, mleko i dopraw szczyptą soli. Odstaw na przynajmniej 30 minut.

3

W drugiej misce wymieszaj sery, musztardę i śmietankę.

4

Usmaż cztery naleśniki.

5

Nastaw piekarnik na 200*C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ułóż cztery naleśniki. Następnie na każdym naleśniku rozsmaruj porcję masy serowej, nałóż porcje wędliny i na środek wbij jajko. Brzegi naleśnika zagnij do środka i uformuj kopertę. Dzięki masie serowej przykleją sią i zachowają kształt w trakcie pieczenia. Jajko możesz lekko oprószyc solą. Piecz 10 minut w temperaturze 200*C, aż zetnie się białko.

6

Naleśnik gryczany świetnie smakuje z podsmażonym na oliwie szpinakiem ze świeżo wyciśniętym czosnkiem. Dodaj jeszcze szczypiorek i smacznego!

Ingredients

 80 g mąki gryczanej
 250 ml mleka
 5 jajek
 50 g tartego parmezanu
 50 g tartego Cheddar
 2 łyżki musztardy
 4 łyżki śmietanki 30%
 sól i pieprz do smaku
 kilka plasterków ulubionej wędliny
Dodatki
 podsmażone na oliwie świeże liście szpinaku z czosnkiem
 szczypiorek

Directions

1

Przygotuj składniki. Wędlinę i szczypiorek posiekaj.

2

Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, jedno jajko, mleko i dopraw szczyptą soli. Odstaw na przynajmniej 30 minut.

3

W drugiej misce wymieszaj sery, musztardę i śmietankę.

4

Usmaż cztery naleśniki.

5

Nastaw piekarnik na 200*C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ułóż cztery naleśniki. Następnie na każdym naleśniku rozsmaruj porcję masy serowej, nałóż porcje wędliny i na środek wbij jajko. Brzegi naleśnika zagnij do środka i uformuj kopertę. Dzięki masie serowej przykleją sią i zachowają kształt w trakcie pieczenia. Jajko możesz lekko oprószyc solą. Piecz 10 minut w temperaturze 200*C, aż zetnie się białko.

6

Naleśnik gryczany świetnie smakuje z podsmażonym na oliwie szpinakiem ze świeżo wyciśniętym czosnkiem. Dodaj jeszcze szczypiorek i smacznego!

Gryczane Naleśniki

(Visited 285 times, 1 visits today)