Lemon chicken – najlepszy przepis na grillowanego kurczaka!

Ten przepis na cytrynowego kurczaka jest idealny na weekendowego grilla. Marynata jest bardzo prosta, dwuskładnikowa, wystarczy musztarda i sok z cytryny. Można w niej marynować każdą część z kurczaka, ja często używam udek bez kości, mięso jest soczyste i delikatne. Recepturę przyniósł do naszego domu wiele lat temu mój mąż, to przepis znajomego szefa kuchni pochodzącego z Jordanii. Lemon chicken jest na stałe wpisany w nasze, domowe menu. Moje dzieci go uwielbiają!

Tak przyrządzony kurczak, przepełniony świeżym, cytrusowym aromatem, świetnie pasuje do letnich smaków. Można podawać go z grillowanymi sezonowymi warzywami, purre ziemniaczanym, lekkimi sałatami, mizerią, tzazikami i różnymi sosami. To też świetny przepis dla młodych osób, które robią pierwsze kroki w gotowaniu. Cytrynowego kurczaka można upiec w piekarniku, albo na patelni. Jest pyszny i zawsze wychodzi! 😉

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields10 Servings
Prep Time2 hrs 5 minsCook Time15 minsTotal Time2 hrs 20 mins

 1 kg udek z kurczaka bez kości
 200 g musztardy sarepskiej
 3 cytryny

1

Przygotuj składniki. Wyciśnij sok z cytryn.

2

W misce wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny, włóż mięso i odstaw na co najmniej 2 h do lodówki.

3

Mięso zgrilluj. Jeżeli nie masz grilla, możesz upiec je w piekarniku lub na patelni.

4

Kurczaka cytrynowego możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. pieczone ziemniaki, purre ziemniaczane, mizeria, różne sałaty. Ja proponuję jarmuż podsmażony z oliwą z oliwek, czosnkiem i prażonym słonecznikiem.

Ingredients

 1 kg udek z kurczaka bez kości
 200 g musztardy sarepskiej
 3 cytryny

Directions

1

Przygotuj składniki. Wyciśnij sok z cytryn.

2

W misce wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny, włóż mięso i odstaw na co najmniej 2 h do lodówki.

3

Mięso zgrilluj. Jeżeli nie masz grilla, możesz upiec je w piekarniku lub na patelni.

4

Kurczaka cytrynowego możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. pieczone ziemniaki, purre ziemniaczane, mizeria, różne sałaty. Ja proponuję jarmuż podsmażony z oliwą z oliwek, czosnkiem i prażonym słonecznikiem.

Kurczak Cytrynowy

(Visited 259 times, 1 visits today)