Ten przepis na cytrynowego kurczaka jest idealny na weekendowego grilla. Marynata jest bardzo prosta, dwuskładnikowa, wystarczy musztarda i sok z cytryny. Można w niej marynować każdą część z kurczaka, ja często używam udek bez kości, mięso jest soczyste i delikatne. Recepturę przyniósł do naszego domu wiele lat temu mój mąż, to przepis znajomego szefa kuchni pochodzącego z Jordanii. Lemon chicken jest na stałe wpisany w nasze, domowe menu. Moje dzieci go uwielbiają!
Tak przyrządzony kurczak, przepełniony świeżym, cytrusowym aromatem, świetnie pasuje do letnich smaków. Można podawać go z grillowanymi sezonowymi warzywami, purre ziemniaczanym, lekkimi sałatami, mizerią, tzazikami i różnymi sosami. To też świetny przepis dla młodych osób, które robią pierwsze kroki w gotowaniu. Cytrynowego kurczaka można upiec w piekarniku, albo na patelni. Jest pyszny i zawsze wychodzi! 😉

Przygotuj składniki. Wyciśnij sok z cytryn.
W misce wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny, włóż mięso i odstaw na co najmniej 2 h do lodówki.
Mięso zgrilluj. Jeżeli nie masz grilla, możesz upiec je w piekarniku lub na patelni.
Kurczaka cytrynowego możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. pieczone ziemniaki, purre ziemniaczane, mizeria, różne sałaty. Ja proponuję jarmuż podsmażony z oliwą z oliwek, czosnkiem i prażonym słonecznikiem.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Wyciśnij sok z cytryn.
W misce wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny, włóż mięso i odstaw na co najmniej 2 h do lodówki.
Mięso zgrilluj. Jeżeli nie masz grilla, możesz upiec je w piekarniku lub na patelni.
Kurczaka cytrynowego możesz podawać z ulubionymi dodatkami np. pieczone ziemniaki, purre ziemniaczane, mizeria, różne sałaty. Ja proponuję jarmuż podsmażony z oliwą z oliwek, czosnkiem i prażonym słonecznikiem.