Składnikiem, który sprawia, że sos w tej zapiekance jest aksamitny i niezwykle kremowy, to serek mascarpone. Nie żałujcie sobie, przyjemność przede wszystkim! Zapiekanka ma piękny kolor zachodzącego jesiennego słońca, dzięki pomidorom i serowi cheddar. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie więcej chilli. Pamiętajcie, lepiej ugotować makaron al dente, ponieważ w czasie zapiekania będzie dusił się w sosie i jeszcze zmięknie.
Przepis jest prosty i szybki do wykonania. Jeżeli potrzebujecie przygotować więcej lub mniej tej zapiekanki, kliknijcie w przepisie w miejsce gdzie podana jest liczba porcji ( „6 serving”) i wybierzcie potrzebną wielkość. Otrzymacie odpowiednio przeliczone składniki. Oczywiście można recepturę jeszcze zmodyfikować, wybierzcie ulubiony kształt makaronu, a zamiast kurczaka dodajcie np. pierś z indyka. Bez mięsa też jest super! Moja młodzież za tym sosem przepada 🙂

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie podsmaż kilka minut na oliwie.
Dodaj pomidory z puszki, chilli, sól i pieprz. Duś 10 minut na małym ogniu.
W tym czasie pokrój piersi z kurczaka w drobne paski i obsmaż na złoto na oliwie. Najlepiej robić to partiami.
Do pomidorów dodaj ser mascarpone i wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Jeżeli nie masz jednego dużego naczynia, możesz zapiec w kilku mniejszych, wtedy każdy dostanie od razu swoją pyszną porcję.
Z wierzchu rozłóż sery i zapiekaj 25 minut w temperaturze 180*C.
Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie podsmaż kilka minut na oliwie.
Dodaj pomidory z puszki, chilli, sól i pieprz. Duś 10 minut na małym ogniu.
W tym czasie pokrój piersi z kurczaka w drobne paski i obsmaż na złoto na oliwie. Najlepiej robić to partiami.
Do pomidorów dodaj ser mascarpone i wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Jeżeli nie masz jednego dużego naczynia, możesz zapiec w kilku mniejszych, wtedy każdy dostanie od razu swoją pyszną porcję.
Z wierzchu rozłóż sery i zapiekaj 25 minut w temperaturze 180*C.
Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!