Makaron z kurczakiem w pomidorach z mascarpone

Składnikiem, który sprawia, że sos w tej zapiekance jest aksamitny i niezwykle kremowy, to serek mascarpone. Nie żałujcie sobie, przyjemność przede wszystkim! Zapiekanka ma piękny kolor zachodzącego jesiennego słońca, dzięki pomidorom i serowi cheddar. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie więcej chilli. Pamiętajcie, lepiej ugotować makaron al dente, ponieważ w czasie zapiekania będzie dusił się w sosie i jeszcze zmięknie.

Przepis jest prosty i szybki do wykonania. Jeżeli potrzebujecie przygotować więcej lub mniej tej zapiekanki, kliknijcie w przepisie w miejsce gdzie podana jest liczba porcji ( „6 serving”) i wybierzcie potrzebną wielkość. Otrzymacie odpowiednio przeliczone składniki. Oczywiście można recepturę jeszcze zmodyfikować, wybierzcie ulubiony kształt makaronu, a zamiast kurczaka dodajcie np. pierś z indyka. Bez mięsa też jest super! Moja młodzież za tym sosem przepada 🙂

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields6 Servings
Prep Time20 minsCook Time25 minsTotal Time45 mins

 4 filety z kurczaka
 2 puszki pokrojonych pomidorów
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 100 g mascarpone
 400 g makaronu penne
 100 g tartej mozzarelli
 100 g tartego cheddar
 1 pęczek natki pietruszki
 1 łyżeczka płatków chilli
 sól i pieprz do smaku
 oliwa do smażenia

1

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie podsmaż kilka minut na oliwie.

3

Dodaj pomidory z puszki, chilli, sól i pieprz. Duś 10 minut na małym ogniu.

4

W tym czasie pokrój piersi z kurczaka w drobne paski i obsmaż na złoto na oliwie. Najlepiej robić to partiami.

5

Do pomidorów dodaj ser mascarpone i wymieszaj.

6

Połącz wszystkie składniki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Jeżeli nie masz jednego dużego naczynia, możesz zapiec w kilku mniejszych, wtedy każdy dostanie od razu swoją pyszną porcję.

7

Z wierzchu rozłóż sery i zapiekaj 25 minut w temperaturze 180*C.
Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

8

Smacznego!

Ingredients

 4 filety z kurczaka
 2 puszki pokrojonych pomidorów
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 100 g mascarpone
 400 g makaronu penne
 100 g tartej mozzarelli
 100 g tartego cheddar
 1 pęczek natki pietruszki
 1 łyżeczka płatków chilli
 sól i pieprz do smaku
 oliwa do smażenia

Directions

1

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie podsmaż kilka minut na oliwie.

3

Dodaj pomidory z puszki, chilli, sól i pieprz. Duś 10 minut na małym ogniu.

4

W tym czasie pokrój piersi z kurczaka w drobne paski i obsmaż na złoto na oliwie. Najlepiej robić to partiami.

5

Do pomidorów dodaj ser mascarpone i wymieszaj.

6

Połącz wszystkie składniki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Jeżeli nie masz jednego dużego naczynia, możesz zapiec w kilku mniejszych, wtedy każdy dostanie od razu swoją pyszną porcję.

7

Z wierzchu rozłóż sery i zapiekaj 25 minut w temperaturze 180*C.
Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

8

Smacznego!

Makaron z Kurczakiem
(Visited 146 times, 1 visits today)