Na wiosnę więcej zieleniny! Wege ryż z jarmużem

Świętuj wiosnę z zieleniną na talerzu! Jedz więcej zielonego, spróbuj ryż z jarmużem! Zapraszam na szybki obiad wegetariański.

Nadchodzi wiosna, energia i szczęście, wszystko rośnie od nowa i wszystko od nowa można zacząć. To świetny moment na zmianę diety na bardziej roślinną i redukcję spożycia mięsa. Nawet jego ograniczenie działa ochronnie na nasze zdrowie. Według zaleceń WHO i większości dietetyków, zdrowej dorosłej osobie wystarczy 500 gramów mięsa tygodniowo. Dieta roślinna, kładzie nacisk na owoce, warzywa, fasolę, rośliny strączkowe, ziarna i orzechy, jest bogata w błonnik, witaminy i inne składniki odżywcze. A ludzie, którzy nie jedzą mięsa lub je ograniczają, ważą mniej i mają mniejsze ryzyko chorób serca. Zacznij od dwóch dni bezmięsnych posiłków w tygodniu. Ogranicz mięso, a zwiększ spożycie warzyw, roślin strączkowych i innych produktów roślinnych, szukaj inspiracji w lokalnej kuchni i na moim blogu. To wyjdzie Tobie tylko na zdrowie!

Dzisiaj proponuję Wam szybki obiad wegetariański: ryż z jarmużem, super warzywem naładowanym różnymi korzystnymi związkami, z których niektóre mają silne właściwości lecznicze. Wybrałam 5 zalet, dla których warto mieć go na stałe w swojej diecie.

5 NAJWAŻNIEJSZYCH WŁAŚCIWOŚCI JARMUŻU:

1. Odporność

Jarmuż zawiera czterokrotnie więcej witaminy C i dwukrotnie więcej selenu niż na przykład szpinak, a także składniki odżywcze, takie jak witamina E i beta-karoten. To wszystko jest ważne dla wspierania układu odpornościowego. Niedobór witaminy C może powodować szybko nasilające się oznaki i stany starzenia.

2. Przeciwutleniacze

Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i flawonoidy, które pomagają chronić przed różnymi nowotworami. Aby jak najlepiej zachować funkcję przeciwutleniającą, należy włączyć surowe liście jarmużu również do koktajli i sałatek.

3. Wapń

Jarmuż zawiera więcej wapnia niż na przykład mleko. Jest minerałem, który jest ważny dla budowy i utrzymania mocnych kości oraz przeprowadzania wielu procesów zachodzących w organizmie. Jedzenie jarmużu może być szczególnie pomocne dla osób na diecie wegetariańskiej i dla osób które nie jedzą nabiału.

4. Błonnik

Wysoka zawartość błonnika w jarmużu może pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Spożywanie błonnika pokarmowego wiąże się z niższym poziomem cholesterolu, niższym poziomem glukozy we krwi i niższym ryzykiem chorób serca. 

5. Witamina K

Witamina K nie zawsze jest łatwa do zdobycia, zwłaszcza jeśli nie jesz mięsa. Ale jarmuż i warzywna kapustne to jedne z najlepszych źródeł roślinnej wersji witaminy K. Pełni ważną rolę, pomaga w krzepnięciu krwi, w gojeniu się ran, zmniejsza ryzyko złamań kości u kobiet po menopauzie. Organizm lepiej wchłania witaminę K jeżeli spożywasz ją w towarzystwie oleju lub oliwy, więc warto zjeść jarmuż z dressingiem do sałatek lub podsmażyć go na lekkim oleju. 

Jarmuż jest bardzo wdzięcznym i wszechstronnym warzywem, bardzo lubianym w mojej kuchni. Można go gotować na parze, blanszować lub smażyć, spożywać na surowo w sałatkach oraz w sokach i koktajlach. Spróbujcie jarmużu z ryżem według mojego przepisu.

PRZEPIS KROK PO KROKU:

Ryż z Jarmużem

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time10 minsCook Time15 minsTotal Time25 mins

 200 g ryżu parboiled
 200 g jarmużu
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy
 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 1 łyżka czarnuszki
 sól i pieprz do smaku

1

Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.

3

Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.

4

Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.

5

Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!

Ingredients

 200 g ryżu parboiled
 200 g jarmużu
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy
 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 1 łyżka czarnuszki
 sól i pieprz do smaku

Directions

1

Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.

3

Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.

4

Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.

5

Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!

Ryż z Jarmużem
(Visited 518 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *