Świętuj wiosnę z zieleniną na talerzu! Jedz więcej zielonego, spróbuj ryż z jarmużem! Zapraszam na szybki obiad wegetariański.
Nadchodzi wiosna, energia i szczęście, wszystko rośnie od nowa i wszystko od nowa można zacząć. To świetny moment na zmianę diety na bardziej roślinną i redukcję spożycia mięsa. Nawet jego ograniczenie działa ochronnie na nasze zdrowie. Według zaleceń WHO i większości dietetyków, zdrowej dorosłej osobie wystarczy 500 gramów mięsa tygodniowo. Dieta roślinna, kładzie nacisk na owoce, warzywa, fasolę, rośliny strączkowe, ziarna i orzechy, jest bogata w błonnik, witaminy i inne składniki odżywcze. A ludzie, którzy nie jedzą mięsa lub je ograniczają, ważą mniej i mają mniejsze ryzyko chorób serca. Zacznij od dwóch dni bezmięsnych posiłków w tygodniu. Ogranicz mięso, a zwiększ spożycie warzyw, roślin strączkowych i innych produktów roślinnych, szukaj inspiracji w lokalnej kuchni i na moim blogu. To wyjdzie Tobie tylko na zdrowie!
Dzisiaj proponuję Wam szybki obiad wegetariański: ryż z jarmużem, super warzywem naładowanym różnymi korzystnymi związkami, z których niektóre mają silne właściwości lecznicze. Wybrałam 5 zalet, dla których warto mieć go na stałe w swojej diecie.
5 NAJWAŻNIEJSZYCH WŁAŚCIWOŚCI JARMUŻU:
1. Odporność
Jarmuż zawiera czterokrotnie więcej witaminy C i dwukrotnie więcej selenu niż na przykład szpinak, a także składniki odżywcze, takie jak witamina E i beta-karoten. To wszystko jest ważne dla wspierania układu odpornościowego. Niedobór witaminy C może powodować szybko nasilające się oznaki i stany starzenia.
2. Przeciwutleniacze
Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i flawonoidy, które pomagają chronić przed różnymi nowotworami. Aby jak najlepiej zachować funkcję przeciwutleniającą, należy włączyć surowe liście jarmużu również do koktajli i sałatek.
3. Wapń
Jarmuż zawiera więcej wapnia niż na przykład mleko. Jest minerałem, który jest ważny dla budowy i utrzymania mocnych kości oraz przeprowadzania wielu procesów zachodzących w organizmie. Jedzenie jarmużu może być szczególnie pomocne dla osób na diecie wegetariańskiej i dla osób które nie jedzą nabiału.
4. Błonnik
Wysoka zawartość błonnika w jarmużu może pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Spożywanie błonnika pokarmowego wiąże się z niższym poziomem cholesterolu, niższym poziomem glukozy we krwi i niższym ryzykiem chorób serca.
5. Witamina K
Witamina K nie zawsze jest łatwa do zdobycia, zwłaszcza jeśli nie jesz mięsa. Ale jarmuż i warzywna kapustne to jedne z najlepszych źródeł roślinnej wersji witaminy K. Pełni ważną rolę, pomaga w krzepnięciu krwi, w gojeniu się ran, zmniejsza ryzyko złamań kości u kobiet po menopauzie. Organizm lepiej wchłania witaminę K jeżeli spożywasz ją w towarzystwie oleju lub oliwy, więc warto zjeść jarmuż z dressingiem do sałatek lub podsmażyć go na lekkim oleju.
Jarmuż jest bardzo wdzięcznym i wszechstronnym warzywem, bardzo lubianym w mojej kuchni. Można go gotować na parze, blanszować lub smażyć, spożywać na surowo w sałatkach oraz w sokach i koktajlach. Spróbujcie jarmużu z ryżem według mojego przepisu.
PRZEPIS KROK PO KROKU:
Ryż z Jarmużem

Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.
Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.
Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.
Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.
Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.
Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.
Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!