Pierniczki – otwieram sezon na: „Nie ruszaj, to na Święta!”

Idą Święta… już czuję, że ze wszystkim nie zdążę. Na szczęście jest kilka potraw bożonarodzeniowych, które można przygotować wcześniej: tradycyjne pierniki, różnego rodzaju pierogi, uszka, zakwas na barszcz czerwony, czy bigos. Chociaż tyle. Tylko trzeba pilnować, żeby nikt tego nie wyjadł!

Moje tradycyjne świąteczne pierniczki

Bardzo dawno temu, chciałoby się rzec, za górami, za lasami… a dokładnie osiemnaście lat temu we Wrocławiu, do biura w którym pracowałam, koleżanka przyniosła dla wszystkich własnoręcznie upieczone tradycyjne pierniczki. Były wyjątkowe, dlatego poprosiłam o przepis i odtąd robię je każdego roku. To już osiemnaście lat?!… Szok i niedowierzanie…

Dzięki tej sympatycznej sytuacji mam recepturę na prawdziwie świąteczne pierniczki. Są świetne w smaku i można je długo przechowywać. Kiedyś, poszukując czegoś słodkiego do herbaty znalazłam je zamknięte w puszce… chyba to był marzec… Były nadal pyszne. O, jak wtedy smakowały!

Moje dzieci je uwielbiają, dlatego pierniczki muszę piec kilkakrotnie, jeżeli jakieś w ogóle mają dotrwać do Świąt. To inauguracja sezonu: „Nie dotykaj! To na Święta!” 😀 Chowam je w różnych pudełkach po szafkach, czasem zapominam gdzie, a potem właśnie przypadkiem znajdują się po kilku miesiącach, to też ma swój urok.

Zaczynam pieczenie już pod koniec listopada, wtedy jest czas, żeby bez pośpiechu pierniczki polukrować i zapakować na prezenty. To taki miły początek przygotowań do nadchodzących Świąt. Nie sprzątanie, tylko pierniczenie! Korzenne aromaty przyprawy piernikowej, w szczególności anyżu, cynamonu, kardamonu, wanilii, rozchodzą się po całym domu, włączam wtedy świąteczną składankę „A Swingin’ Christmas” Michael’a Bolton’a i tworzy się cudowna atmosfera. Przydałby się jeszcze śnieg za oknem, no, ale taki mamy teraz klimat… że śnieg, to już tylko fakt historyczny.

Lukrowanie i zdobienie kolorowymi cukiereczkami pierniczków jest świetną zabawą dla dzieci. Ale ja też to lubię, mam wielką szufladę różnych foremek, zbieram je od lat. Lukier przygotowuję sama: ubijam białko jajka kurzego i dodaję do niego przesiany cukier puder, tyle, aż będzie bardzo gęsty, od razu przekładam go do pojemniczków z cieniutką końcówką i lukruję. Udekorowane pierniczki pakuję w świąteczne torebki, to miły prezent dla gości, którzy odwiedzają nas w czasie Świąt. Wieszamy je również na choince i układamy na świątecznym stole. To już taka nasza tradycja.

Można również przyozdobić pierniczki landrynkowymi witrażykami. W pierniku należy wyciąć mniejszą foremką dziurkę i do niej nałożyć pokruszone kolorowe landrynki. Następnie piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200*C przez 8 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, dopiero wtedy można je podnieść.

Poniżej znajdziecie przepis na te świąteczne pierniczki, jest on bardzo prosty, wystarczy połączyć składniki i schłodzić ciasto w lodówce. Przed rozwałkowaniem posypuję stolnicę i wałek mąką, bo przez dodanie miodu ciasto się trochę klei. Żeby równo je rozwałkować, używam wałka z ogranicznikami, które ułatwiają uzyskać pożądaną grubość, czyli około 5/6 milimetrów. No to już wszystko wiadome, do dzieła! Miłego pierniczenia 😉

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Tradycyjne pierniczki świąteczne! Rodzinny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 15 minsCook Time10 minsTotal Time1 hr 25 mins

 500 g mąki pszennej tortowej
 1 łyżeczka sody
 1 opakowanie przyprawy do piernika
 1 łyżka kakao
 150 g cukru
 200 g jasnego miodu
 100 g masła
 1 jajko

1

Przygotuj składniki. Do przygotowania pierniczków możesz użyć swojej ulubionej przyprawy piernikowej. Ja użyłam mieszanki do ciasteczek korzennych firmy Kamis (to nie jest reklama ;)), najbardziej mi pasuje. Jeżeli chodzi o miód, to najlepiej się sprawdza jasny miód lipowy, albo wielokwiatowy.

2

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao.

3

Następnie dodaj miód, jajko i pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki, najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego.

4

Podziel ciasto na dwie części, spłaszcz (wtedy łatwiej je rozwałkujesz) włóż do woreczków foliowych i trzymaj w lodówce około godzinę.

5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i foremkami wycinaj pierniczki. Żeby równo rozwałkować ciasto, można użyć wałka z ogranicznikami, które ułatwią uzyskanie pożądanej grubości. Bardzo przydatne narzędzie. Ilość pierniczków zależy od wielkości użytych foremek, dlatego nie podaję ich liczby.

6

Pierniczki układaj na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 200*C przez 8-10 minut. Po upieczeniu, wykładaj na kratkę do ostygnięcia. Upieczone pierniczki są miękkie, po ostudzeniu stają się twarde, chrupiące. Możesz je dowolnie ozdobić. Pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Z każdym dniem będą stawały się coraz bardziej miękkie. Jeżeli przygotujesz je właśnie teraz, to na święta będą idealne.

Ingredients

 500 g mąki pszennej tortowej
 1 łyżeczka sody
 1 opakowanie przyprawy do piernika
 1 łyżka kakao
 150 g cukru
 200 g jasnego miodu
 100 g masła
 1 jajko

Directions

1

Przygotuj składniki. Do przygotowania pierniczków możesz użyć swojej ulubionej przyprawy piernikowej. Ja użyłam mieszanki do ciasteczek korzennych firmy Kamis (to nie jest reklama ;)), najbardziej mi pasuje. Jeżeli chodzi o miód, to najlepiej się sprawdza jasny miód lipowy, albo wielokwiatowy.

2

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao.

3

Następnie dodaj miód, jajko i pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki, najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego.

4

Podziel ciasto na dwie części, spłaszcz (wtedy łatwiej je rozwałkujesz) włóż do woreczków foliowych i trzymaj w lodówce około godzinę.

5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i foremkami wycinaj pierniczki. Żeby równo rozwałkować ciasto, można użyć wałka z ogranicznikami, które ułatwią uzyskanie pożądanej grubości. Bardzo przydatne narzędzie. Ilość pierniczków zależy od wielkości użytych foremek, dlatego nie podaję ich liczby.

6

Pierniczki układaj na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 200*C przez 8-10 minut. Po upieczeniu, wykładaj na kratkę do ostygnięcia. Upieczone pierniczki są miękkie, po ostudzeniu stają się twarde, chrupiące. Możesz je dowolnie ozdobić. Pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Z każdym dniem będą stawały się coraz bardziej miękkie. Jeżeli przygotujesz je właśnie teraz, to na święta będą idealne.

Pierniczki Świąteczne

(Visited 4 255 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Witam , piękne pierniczki ❄️🎅🏼
    Gdzie Pani kupiła foremki?

    Reply
    1. Witam:) Foremki zbieram od lat, część kupiłam w sklepach internetowych, na przecenach, w outletach, buszuję i wypatruję. W tym roku kupiłam fajne stempelki (bałwanek, choinka, ciastek) w sklepie KiK. Pozdrawiam.

      Reply
      1. Pierniczki jak z magazynu 😋 dziękuje za odpowiedź, zdrowych i radosnych Świąt życzę 🙂

        Reply
        1. Dziękuję!💚 Wzajemnie 🤗

          Reply

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *