Owsianka zajmuje miejsce na podium w konkursie na najzdrowszy pokarm świata. Skarbnica witamin i minerałów, źródło błonnika i substancji antydepresyjnych. Moda na owsiankowy bowl jest fantasytyczna! Z nudnej owsianki robi się atrakcyjna, kolorowa i smaczna potrawa. Moim ulubionym zestawem jest owsianka gotowana na mleku z truskawkami i czekoladą. Mus truskawkowy można robić przez cały rok z mrożonych truskawek. Polewę czekoladową robię sama, te kupne nie bardzo mi smakują, więc biorę gorzką czekoladę i roztapiam ją w kąpieli wodnej dodając słodką śmietankę. Do tego jeszcze cytrusowa nuta świeżej bazylii i trochę skórki pomarańczowej. Dla mnie kompozycja idealna!
Jeżeli używasz mrożonych truskawek, włóż je do wysokiego naczynia i dodaj cukru. W trakcie przygotowywania pozostałych składników truskawki zmiękną i łatwiej się zblendują.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ze śmietanką. Do garnka z podwójnym dnem, do gotowania mleka, wsyp owsiankę i zalej mlekiem. Zagotuj i mieszając gotuj jeszcze pięć minut.
Truskawki zmiksuj, Wyłóż porcję owsianki na talerz, polej sosem truskawkowym i czekoladowym, dodaj posiekaną świeżą bazylię i skórkę pomarańczową.
Ingredients
Directions
Jeżeli używasz mrożonych truskawek, włóż je do wysokiego naczynia i dodaj cukru. W trakcie przygotowywania pozostałych składników truskawki zmiękną i łatwiej się zblendują.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ze śmietanką. Do garnka z podwójnym dnem, do gotowania mleka, wsyp owsiankę i zalej mlekiem. Zagotuj i mieszając gotuj jeszcze pięć minut.
Truskawki zmiksuj, Wyłóż porcję owsianki na talerz, polej sosem truskawkowym i czekoladowym, dodaj posiekaną świeżą bazylię i skórkę pomarańczową.