Placki, w zasadzie, można zrobić ze wszystkiego, dlatego często je robię. Często eksperymentuję i robię je na oko. Wystarczy, gdy mają konsystencję gęstej śmietany, wtedy są ok. Wachlarz składników z których robię placki rozszerza się, bo w tej formię przemycam mojemu najmłodszemu synowi warzywa, różne płatki, mąki i … nawet mięso. Jedliście kiedyś placki z kurczakiem i jabłkami? 🙂 Też tak można! Zainspirowała mnie kiedyś moja znajoma, która robiła swojej córce placki z zupy, bo też nie chciała za bardzo jeść warzyw. Trzeba jakąkolwiek zupę jarzynową zmiksować, dodać jajko i trochę mąki, wkroić drobno pokrojone jabłka, a potem normalnie smażyć jak placki. Są naprawdę dobre, nazwa się przyjęła i moje dzieci chętnie je jedzą.
Placki jogurtowo-serowe powstały dlatego, że mój czteroletni synek nie zje normalnego twarożku, ani jogurtu. Natomiast w plackach, bardzo chętnie. Smażę je na suchej patelni. Świetnie smakują z dżemem i owocami. To pomysł na słodki podwieczorek.

Przygotuj składniki. Jogurt powinien być gęsty, a ser naturalny, bo homogenizowany jest zbyt rzadki.
Wymieszaj wszystkie składniki razem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki.
Rozgrzej mocno patelnię i wysmaruj odrobiną oleju, potem zmniejsz na średnia temperaturę. Nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż z obu stron. Placki obracaj na druga stroną, gdy zauważysz ścięte boki placków.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Jogurt powinien być gęsty, a ser naturalny, bo homogenizowany jest zbyt rzadki.
Wymieszaj wszystkie składniki razem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki.
Rozgrzej mocno patelnię i wysmaruj odrobiną oleju, potem zmniejsz na średnia temperaturę. Nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż z obu stron. Placki obracaj na druga stroną, gdy zauważysz ścięte boki placków.