Placki Jogurtowo-Serowe

Placki, w zasadzie, można zrobić ze wszystkiego, dlatego często je robię. Często eksperymentuję i robię je na oko. Wystarczy, gdy mają konsystencję gęstej śmietany, wtedy są ok. Wachlarz składników z których robię placki rozszerza się, bo w tej formię przemycam mojemu najmłodszemu synowi warzywa, różne płatki, mąki i … nawet mięso. Jedliście kiedyś placki z kurczakiem i jabłkami? 🙂 Też tak można! Zainspirowała mnie kiedyś moja znajoma, która robiła swojej córce placki z zupy, bo też nie chciała za bardzo jeść warzyw. Trzeba jakąkolwiek zupę jarzynową zmiksować, dodać jajko i trochę mąki, wkroić drobno pokrojone jabłka, a potem normalnie smażyć jak placki. Są naprawdę dobre, nazwa się przyjęła i moje dzieci chętnie je jedzą.

Placki jogurtowo-serowe powstały dlatego, że mój czteroletni synek nie zje normalnego twarożku, ani jogurtu. Natomiast w plackach, bardzo chętnie. Smażę je na suchej patelni. Świetnie smakują z dżemem i owocami. To pomysł na słodki podwieczorek.

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields20 Servings
Prep Time5 minsCook Time20 minsTotal Time25 mins

 300 g mielonego białego twarogu
 250 ml gęstego naturalnego jogurtu
 150 g mąki krupczatki
 2 jajka
 2 cukru (opcjonalnie)

1

Przygotuj składniki. Jogurt powinien być gęsty, a ser naturalny, bo homogenizowany jest zbyt rzadki.

2

Wymieszaj wszystkie składniki razem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki.

3

Rozgrzej mocno patelnię i wysmaruj odrobiną oleju, potem zmniejsz na średnia temperaturę. Nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż z obu stron. Placki obracaj na druga stroną, gdy zauważysz ścięte boki placków.

Ingredients

 300 g mielonego białego twarogu
 250 ml gęstego naturalnego jogurtu
 150 g mąki krupczatki
 2 jajka
 2 cukru (opcjonalnie)

Directions

1

Przygotuj składniki. Jogurt powinien być gęsty, a ser naturalny, bo homogenizowany jest zbyt rzadki.

2

Wymieszaj wszystkie składniki razem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki.

3

Rozgrzej mocno patelnię i wysmaruj odrobiną oleju, potem zmniejsz na średnia temperaturę. Nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż z obu stron. Placki obracaj na druga stroną, gdy zauważysz ścięte boki placków.

Placki Serowo-Jogurtowe

(Visited 197 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *