Przepis mojej babci na najlepszą babkę cytrynową
Lubisz jak babka jest puszysta i wilgotna? Ten przepis jest dla Ciebie! Jeżeli chcesz dowiedzieć się dlaczego jedne babki są dobre, a inne lepsze, to zwróć uwagę na technikę jej przygotowania.
Za wilgotność babki cytrynowej odpowiadają dwa składniki: mąka ziemniaczana i olej. Puszystość osiągniemy również dzięki mące ziemniaczanej, ale przede wszystkim należy starannie ubić jajka z cukrem, aż masa zbieleje. Następnie, cały czas ubijając, cienkim strumieniem dolewać do niej olej. Jeżeli dokładnie wykonasz ten etap, to babka będzie puszysta i wilgotna. Do masy jajecznej najlepiej dodać mąkę przesianą przez sito, ten zabieg dodatkowo napowietrza, przez co ciasto jest delikatniejsze.
Babkę cytrynową często piekę, bo jest szybka w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Szczególnie smakuje mi, gdy każdy kęs popijam herbatą Earl Grey. To doskonałe, orzeźwiające połączenie.

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 170*C. Wyciśnij sok z cytryny. W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem i wanilią.
Kiedy masa jajeczna zbieleje, dodawaj cienkim strumieniem olej i dalej ubijaj.
Następnie dodaj sok z cytryny.
Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Masę przełóż do foremki i piecz w temperaturze 170*C przez 50 minut. Na wszelki wypadek sprawdź patyczkiem, czy babka jest na pewno sucha, czy może potrzeba dołożyć jeszcze 5 minut.
Upieczoną babkę wyjmij z foremki i połóż na kratce do ostygnięcia. Ciasto możesz polać lukrem, albo oprószyć cukrem pudrem.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 170*C. Wyciśnij sok z cytryny. W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem i wanilią.
Kiedy masa jajeczna zbieleje, dodawaj cienkim strumieniem olej i dalej ubijaj.
Następnie dodaj sok z cytryny.
Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Masę przełóż do foremki i piecz w temperaturze 170*C przez 50 minut. Na wszelki wypadek sprawdź patyczkiem, czy babka jest na pewno sucha, czy może potrzeba dołożyć jeszcze 5 minut.
Upieczoną babkę wyjmij z foremki i połóż na kratce do ostygnięcia. Ciasto możesz polać lukrem, albo oprószyć cukrem pudrem.