Puszysta i wilgotna babka cytrynowa

Przepis mojej babci na najlepszą babkę cytrynową

Lubisz jak babka jest puszysta i wilgotna? Ten przepis jest dla Ciebie! Jeżeli chcesz dowiedzieć się dlaczego jedne babki są dobre, a inne lepsze, to zwróć uwagę na technikę jej przygotowania.

Za wilgotność babki cytrynowej odpowiadają dwa składniki: mąka ziemniaczana i olej. Puszystość osiągniemy również dzięki mące ziemniaczanej, ale przede wszystkim należy starannie ubić jajka z cukrem, aż masa zbieleje. Następnie, cały czas ubijając, cienkim strumieniem dolewać do niej olej. Jeżeli dokładnie wykonasz ten etap, to babka będzie puszysta i wilgotna. Do masy jajecznej najlepiej dodać mąkę przesianą przez sito, ten zabieg dodatkowo napowietrza, przez co ciasto jest delikatniejsze.

Babkę cytrynową często piekę, bo jest szybka w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Szczególnie smakuje mi, gdy każdy kęs popijam herbatą Earl Grey. To doskonałe, orzeźwiające połączenie.  

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields16 Servings
Prep Time10 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr

 200 g mąki tortowej
 50 g mąki ziemniaczanej
 4 jaja
 180 g brązowego cukru
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 200 ml oleju rzepakowego
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 cytryna

1

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 170*C. Wyciśnij sok z cytryny. W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

2

Ubij jajka z cukrem i wanilią.

3

Kiedy masa jajeczna zbieleje, dodawaj cienkim strumieniem olej i dalej ubijaj.

4

Następnie dodaj sok z cytryny.

5

Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

6

Masę przełóż do foremki i piecz w temperaturze 170*C przez 50 minut. Na wszelki wypadek sprawdź patyczkiem, czy babka jest na pewno sucha, czy może potrzeba dołożyć jeszcze 5 minut.

7

Upieczoną babkę wyjmij z foremki i połóż na kratce do ostygnięcia. Ciasto możesz polać lukrem, albo oprószyć cukrem pudrem.

Ingredients

 200 g mąki tortowej
 50 g mąki ziemniaczanej
 4 jaja
 180 g brązowego cukru
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 200 ml oleju rzepakowego
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 cytryna

Directions

1

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 170*C. Wyciśnij sok z cytryny. W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

2

Ubij jajka z cukrem i wanilią.

3

Kiedy masa jajeczna zbieleje, dodawaj cienkim strumieniem olej i dalej ubijaj.

4

Następnie dodaj sok z cytryny.

5

Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

6

Masę przełóż do foremki i piecz w temperaturze 170*C przez 50 minut. Na wszelki wypadek sprawdź patyczkiem, czy babka jest na pewno sucha, czy może potrzeba dołożyć jeszcze 5 minut.

7

Upieczoną babkę wyjmij z foremki i połóż na kratce do ostygnięcia. Ciasto możesz polać lukrem, albo oprószyć cukrem pudrem.

Babka Cytrynowa

(Visited 712 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *