Puszyste i chrupiące, racuchy drożdżowe z jabłkami takie jak robiła moja babcia. Smak z dzieciństwa i wspomnienia poparzonego języka, bo były takie dobre, że nie dało się doczekać, aż ostygną. Koniecznie muszą być jabłka odmiany szara reneta, są najlepsze do prażenia, optymalnie kwaskowe, słodkie i mięsiste. Wyjątkowy smak. Idealny! Wtedy jabłka były po prostu z sadu babci, teraz tę odmianę można kupić w niektórych warzywniakach. Racuchy smażę na niewielkiej ilości oleju, tak, żeby były chrupiące, ale nie nasiąknęły zbyt olejem. Potem posypuję cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Takie lubię najbardziej.

Dwa jabłka obrać, pokroić na małe cząstki i podsmażyć na patelni z odrobiną wody i szczyptą cukru. Ostawić do ostygnięcia.
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, około 20 min.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru i kolejno żółtka.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopione masło i ubite jajka. Mieszać delikatnie, aż składniki połączą się. Pozostawić do wyrośnięcia kolejne 20 min.
Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażone, wystudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.
Ingredients
Directions
Dwa jabłka obrać, pokroić na małe cząstki i podsmażyć na patelni z odrobiną wody i szczyptą cukru. Ostawić do ostygnięcia.
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, około 20 min.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru i kolejno żółtka.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopione masło i ubite jajka. Mieszać delikatnie, aż składniki połączą się. Pozostawić do wyrośnięcia kolejne 20 min.
Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażone, wystudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.