Racuchy drożdżowe z jabłkami

Puszyste i chrupiące, racuchy drożdżowe z jabłkami takie jak robiła moja babcia. Smak z dzieciństwa i wspomnienia poparzonego języka, bo były takie dobre, że nie dało się doczekać, aż ostygną. Koniecznie muszą być jabłka odmiany szara reneta, są najlepsze do prażenia, optymalnie kwaskowe, słodkie i mięsiste. Wyjątkowy smak. Idealny! Wtedy jabłka były po prostu z sadu babci, teraz tę odmianę można kupić w niektórych warzywniakach. Racuchy smażę na niewielkiej ilości oleju, tak, żeby były chrupiące, ale nie nasiąknęły zbyt olejem. Potem posypuję cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Takie lubię najbardziej.

AuthorMałgośkaCategory

Yields-16 Servings

 15 g drożdży
 250 g mąki drożdżowej (typ 550)
 240 ml mleka
 50 g cukru
 2 jajka
 30 g masła
 2 jabłka (najlepiej odmiany szara reneta)
 olej do smażenia

1

Dwa jabłka obrać, pokroić na małe cząstki i podsmażyć na patelni z odrobiną wody i szczyptą cukru. Ostawić do ostygnięcia.

2

Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, około 20 min.

3

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru i kolejno żółtka.

4

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopione masło i ubite jajka. Mieszać delikatnie, aż składniki połączą się. Pozostawić do wyrośnięcia kolejne 20 min.

5

Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażone, wystudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

6

Podawać posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Ingredients

 15 g drożdży
 250 g mąki drożdżowej (typ 550)
 240 ml mleka
 50 g cukru
 2 jajka
 30 g masła
 2 jabłka (najlepiej odmiany szara reneta)
 olej do smażenia

Directions

1

Dwa jabłka obrać, pokroić na małe cząstki i podsmażyć na patelni z odrobiną wody i szczyptą cukru. Ostawić do ostygnięcia.

2

Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, około 20 min.

3

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru i kolejno żółtka.

4

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopione masło i ubite jajka. Mieszać delikatnie, aż składniki połączą się. Pozostawić do wyrośnięcia kolejne 20 min.

5

Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażone, wystudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

6

Podawać posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Racuchy drożdżowe

(Visited 192 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *