Bajgle

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields16 Servings
Prep Time1 hrCook Time30 minsTotal Time1 hr 30 mins

 50 g drożdży
 2 łyżki suchego zakwasu piekarskiego
 500 g mąki pszennej typ 450
 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650
 300 ml ciepłej wody
 3 łyżki oleju
 1 łyżka soli
 garnek do zagotowania wody
 sezam do dekoracji
 1 żółtko do posmarowania bajgli przed pieczeniem

1

Przygotuj składniki. Drożdże i zakwas rozpuść w niewielkiej ilości wody. Dodaj łyżkę cukru i zostaw na 10 minut, aż drożdże spęcznieją.

2

Do rozczynu dodaj resztę składników i wyrabiaj.

3

Przełóż ciasto na stolnicę i uformuj wałek.

4

Podziel wałek na 16 równych części.

5

Z każdej części uformuj wałek o długości około 30 cm.

6

Formuj kółka łącząc dwa końce.

7

Zanim odłożysz bajgla, dobrze obsyp spód mąką, żeby nie przykleił się do papieru do pieczenia. Odstaw bajgle do wyrośnięcia na 30 minut.

8

Włącz piekarnik na 200*C. Zagotuj wodę i wrzucaj wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z obu stron po około 60 sekund. Wykładaj bajgle na blaszkę z papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piecz 30 minut.

Ingredients

 50 g drożdży
 2 łyżki suchego zakwasu piekarskiego
 500 g mąki pszennej typ 450
 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650
 300 ml ciepłej wody
 3 łyżki oleju
 1 łyżka soli
 garnek do zagotowania wody
 sezam do dekoracji
 1 żółtko do posmarowania bajgli przed pieczeniem

Directions

1

Przygotuj składniki. Drożdże i zakwas rozpuść w niewielkiej ilości wody. Dodaj łyżkę cukru i zostaw na 10 minut, aż drożdże spęcznieją.

2

Do rozczynu dodaj resztę składników i wyrabiaj.

3

Przełóż ciasto na stolnicę i uformuj wałek.

4

Podziel wałek na 16 równych części.

5

Z każdej części uformuj wałek o długości około 30 cm.

6

Formuj kółka łącząc dwa końce.

7

Zanim odłożysz bajgla, dobrze obsyp spód mąką, żeby nie przykleił się do papieru do pieczenia. Odstaw bajgle do wyrośnięcia na 30 minut.

8

Włącz piekarnik na 200*C. Zagotuj wodę i wrzucaj wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z obu stron po około 60 sekund. Wykładaj bajgle na blaszkę z papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piecz 30 minut.

Bajgle
(Visited 177 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *