Barszcz z Kiszonych Buraków

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields8 Servings
Prep Time15 minsCook Time40 minsTotal Time55 mins

 500 g kiszonych buraków
 500 g małych ziemniaczków sałatkowych
 250 g kapusty włoskiej
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 małe marchewki
 1 pietruszka
 400 ml zakwasu z buraków
 1,50 l bulionu
 200 g ugotowanej czarnej fasoli
 sól do smaku
 6 ziaren pieprzu ziarnistego
 2 łyżki koperku
 2 łyżki natki pietruszki
 do smaku kiełki rzodkiewki
 jajka ugotowane na twardo
 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
 1 łyżka masła do smażenia

1

Przygotuj składniki. Ugotuj jajka na twardo, tyle ile chcesz dodać do porcji zupy. Do przygotowania tego barszczu wykorzystuję buraki, które zostają po przygotowaniu zakwasu z buraków. Dzięki nim, zupa jest idealnie kwaskowa i orzeźwiająca.

Możesz przygotować pyszny zakwas według tego przepisu:
1,5 kg buraków, najlepiej podłużnych
3 litry wody, w których rozpuszczone są trzy płaskie łyżki soli
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku
Buraki obrać pokroić w grube plastry, włożyć do kamionki lub słoja, zalać wodą i dodać resztę składników. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 10 dni.

2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w skórkach na grube plastry. Posiekaj drobno cebulę, a czosnek wyciśnij przez praskę. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Buraki pokrój w drobną kostkę.

3

Na oleju podsmaż cebulę i czosnek, około 3 minuty, następnie dodaj ziemniaki i smaż kolejne 3 minuty często mieszając.

4

Dodaj marchewkę i pietruszkę, często mieszając duś około 3 minuty.

5

Do warzyw dodaj bulion, ziarna pieprzu i dopraw solą. Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6

W tym czasie podsmaż na maśle pokrojone kiszone buraki (około 15 minut).

7

Poszatkuj kapustę i sparz ją wrzątkiem.

8

Do zupy dodaj ugotowaną czarną fasolę, podsmażone buraki, kapustę i gotuj 10 minut. Następnie dolej zakwas buraczany, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Barszcz już tylko podgrzewaj, żeby nie tracił smaku.

9

Do zupy dodaj jajko ugotowane na twardo, dopraw świeżym koperkiem, natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.

Ingredients

 500 g kiszonych buraków
 500 g małych ziemniaczków sałatkowych
 250 g kapusty włoskiej
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 małe marchewki
 1 pietruszka
 400 ml zakwasu z buraków
 1,50 l bulionu
 200 g ugotowanej czarnej fasoli
 sól do smaku
 6 ziaren pieprzu ziarnistego
 2 łyżki koperku
 2 łyżki natki pietruszki
 do smaku kiełki rzodkiewki
 jajka ugotowane na twardo
 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
 1 łyżka masła do smażenia

Directions

1

Przygotuj składniki. Ugotuj jajka na twardo, tyle ile chcesz dodać do porcji zupy. Do przygotowania tego barszczu wykorzystuję buraki, które zostają po przygotowaniu zakwasu z buraków. Dzięki nim, zupa jest idealnie kwaskowa i orzeźwiająca.

Możesz przygotować pyszny zakwas według tego przepisu:
1,5 kg buraków, najlepiej podłużnych
3 litry wody, w których rozpuszczone są trzy płaskie łyżki soli
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku
Buraki obrać pokroić w grube plastry, włożyć do kamionki lub słoja, zalać wodą i dodać resztę składników. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 10 dni.

2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w skórkach na grube plastry. Posiekaj drobno cebulę, a czosnek wyciśnij przez praskę. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Buraki pokrój w drobną kostkę.

3

Na oleju podsmaż cebulę i czosnek, około 3 minuty, następnie dodaj ziemniaki i smaż kolejne 3 minuty często mieszając.

4

Dodaj marchewkę i pietruszkę, często mieszając duś około 3 minuty.

5

Do warzyw dodaj bulion, ziarna pieprzu i dopraw solą. Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6

W tym czasie podsmaż na maśle pokrojone kiszone buraki (około 15 minut).

7

Poszatkuj kapustę i sparz ją wrzątkiem.

8

Do zupy dodaj ugotowaną czarną fasolę, podsmażone buraki, kapustę i gotuj 10 minut. Następnie dolej zakwas buraczany, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Barszcz już tylko podgrzewaj, żeby nie tracił smaku.

9

Do zupy dodaj jajko ugotowane na twardo, dopraw świeżym koperkiem, natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.

Barszcz z Kiszonych Buraków
(Visited 283 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Sondej Marek 23 stycznia 2021 at 14:34

    Jadłbym!
    Czy do zakwasu chłodne miejsce to 15-17 stopni wystarczy czy za ciepło? W bloku trudno o chłodniejsze miejsca nawet piwnica to +18.
    W związku z tym pytanie: czy lepiej do lodówki +6 stopni na górnej półce? nie może być pewnie szczelnie zakryte a ptactwo głodne grasuje więc balkon odpada 🙁

    Reply
    1. Małgośka Grajewska 23 stycznia 2021 at 16:00

      Taka temperatura wystarczy, u mnie w spiżarce jest podobna i zrobił się bez problemu. Do lodówki nie trzeba dawać… Na balkon możesz wystawić, przykryj ściereczką, będzie dobrze👍🏻😁

      Reply
      1. Sondej Marek 23 stycznia 2021 at 23:59

        Dziękuję pięknie.
        Pozdrawiam.

        Reply
        1. Małgośka Grajewska 24 stycznia 2021 at 00:24

          Pozdrawiam Marku😁💚

          Reply

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *