Chlebowe Pulpety

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields6 Servings
Prep Time45 minsCook Time5 minsTotal Time50 mins

 200 g czerstwego chleba lub bułki
 200 ml mleka
 2 jajka
 150 g mąki
 1 cebula
 150 g wędzonego boczku
 1 łyżka masła
 80 g tartego Parmezanu
 sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
 pęczek natki pietruszki
 2 l esencjonalnego bulionu, najlepiej wołowego

1

Przygotuj składniki.

2

Chleb pokrój w drobną kostkę.

3

Przełóż do miski, dodaj sól, gałkę muszkatołową, pieprz i zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw.

4

Posiekaj drobno cebulę i boczek, im drobniej to zrobisz tym lepiej. Smaż na maśle około 10 minut, aż cebula się zarumieni.

5

Jajka ubij trzepaczką, natkę pietruszki drobno posiekaj i razem z mąką, parmezanem oraz podsmażoną cebulą z boczkiem dodaj do namoczonego w mleku chleba.

6

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

7

Zagotuj w dużym garnku wodę z solą. Podziel ciasto na 25-30 porcji, uformuj kulki i wrzucaj do wrzątku na około 5 minut. Następnie wyjmuj je łyżką cedzakową, przełóż na talerz i zalej gorącym bulionem.

8

Smacznego!

Ingredients

 200 g czerstwego chleba lub bułki
 200 ml mleka
 2 jajka
 150 g mąki
 1 cebula
 150 g wędzonego boczku
 1 łyżka masła
 80 g tartego Parmezanu
 sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
 pęczek natki pietruszki
 2 l esencjonalnego bulionu, najlepiej wołowego

Directions

1

Przygotuj składniki.

2

Chleb pokrój w drobną kostkę.

3

Przełóż do miski, dodaj sól, gałkę muszkatołową, pieprz i zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw.

4

Posiekaj drobno cebulę i boczek, im drobniej to zrobisz tym lepiej. Smaż na maśle około 10 minut, aż cebula się zarumieni.

5

Jajka ubij trzepaczką, natkę pietruszki drobno posiekaj i razem z mąką, parmezanem oraz podsmażoną cebulą z boczkiem dodaj do namoczonego w mleku chleba.

6

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

7

Zagotuj w dużym garnku wodę z solą. Podziel ciasto na 25-30 porcji, uformuj kulki i wrzucaj do wrzątku na około 5 minut. Następnie wyjmuj je łyżką cedzakową, przełóż na talerz i zalej gorącym bulionem.

8

Smacznego!

Chlebowe Pulpety
(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *