
Ten tradycyjny amerykański chlebek kukurydziany świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych potraw. Super wilgotny, słodki, puszysty i przepełniony maślanym aromatem - pokochasz go! Można podawać go z gulaszem, pieczenią, czy pieczonym kurczakiem. Świetnie smakuje z chilli con carne, z gęstymi zupami i BBQ. Moje dzieci uwielbiają go jeść z dodatkiem miodu. Spróbujcie koniecznie!
Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na temperaturę 175*C.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj cukier i wymieszaj,
Następnie do masła dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sodę i sól. Dodaj maślankę i wymieszaj.
Do ciasta dolewaj małym strumieniem masło z cukrem i jajkami, wymieszaj składniki na puszystą masę.
Wlej ciasto do foremki o średnicy 20 cm i piecz 35 minut w temperaturze 175 *C.
Cornbread przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. Na gorącym chlebku możesz położyć kawałki masła, roztopią się i sprawią, że będzie jeszcze bardziej maślany i wilgotny.
Mój super zestaw na słodko, to chlebek kukurydziany polany miodem i do tego herbata Earl Grey 😉
Ingredients
Directions
Ten tradycyjny amerykański chlebek kukurydziany świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych potraw. Super wilgotny, słodki, puszysty i przepełniony maślanym aromatem - pokochasz go! Można podawać go z gulaszem, pieczenią, czy pieczonym kurczakiem. Świetnie smakuje z chilli con carne, z gęstymi zupami i BBQ. Moje dzieci uwielbiają go jeść z dodatkiem miodu. Spróbujcie koniecznie!
Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na temperaturę 175*C.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj cukier i wymieszaj,
Następnie do masła dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sodę i sól. Dodaj maślankę i wymieszaj.
Do ciasta dolewaj małym strumieniem masło z cukrem i jajkami, wymieszaj składniki na puszystą masę.
Wlej ciasto do foremki o średnicy 20 cm i piecz 35 minut w temperaturze 175 *C.
Cornbread przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. Na gorącym chlebku możesz położyć kawałki masła, roztopią się i sprawią, że będzie jeszcze bardziej maślany i wilgotny.
Mój super zestaw na słodko, to chlebek kukurydziany polany miodem i do tego herbata Earl Grey 😉