
Przygotuj składniki. Do zrobienia tego dipu użyłam świeżych pędów mięty, są delikatniejsze, ale możesz oczywiście użyć zwykłych listków.
Ogórki obierz ze skóry, wydrąż pestki, zetrzyj na grubej tarce, oprósz solą i zostaw na sitku, aby usunąć nadmiar wody. Cytrynę wyszoruj i zetrzyj skórkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Miętę drobno posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj.
Przełóż mieszaninę do miseczki, udekoruj listkami mięty i zielonym pieprzem. Dip jest niezwykle orzeźwiający i delikatny, w szczególności świetnie pasuje do grillowanych mięs, nie może go więc zabraknąć podczas majówkowego sezonu BBQ! Podawaj go również z nachosami, paluchami z ciasta do pizzy, krakersami albo żytnim podpłomykiem (jak na zdjęciu). Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Do zrobienia tego dipu użyłam świeżych pędów mięty, są delikatniejsze, ale możesz oczywiście użyć zwykłych listków.
Ogórki obierz ze skóry, wydrąż pestki, zetrzyj na grubej tarce, oprósz solą i zostaw na sitku, aby usunąć nadmiar wody. Cytrynę wyszoruj i zetrzyj skórkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Miętę drobno posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj.
Przełóż mieszaninę do miseczki, udekoruj listkami mięty i zielonym pieprzem. Dip jest niezwykle orzeźwiający i delikatny, w szczególności świetnie pasuje do grillowanych mięs, nie może go więc zabraknąć podczas majówkowego sezonu BBQ! Podawaj go również z nachosami, paluchami z ciasta do pizzy, krakersami albo żytnim podpłomykiem (jak na zdjęciu). Smacznego!