Dip Tzatziki

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 mins

 350 g kremowego twarogu
 2 średnie ogórki szklarniowe
 3 ząbki czosnku
 2 łyżki posiekanej mięty
 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
 otarta skórka z jednej cytryny
 sól i pieprz do smaku

1

Przygotuj składniki. Do zrobienia tego dipu użyłam świeżych pędów mięty, są delikatniejsze, ale możesz oczywiście użyć zwykłych listków.

2

Ogórki obierz ze skóry, wydrąż pestki, zetrzyj na grubej tarce, oprósz solą i zostaw na sitku, aby usunąć nadmiar wody. Cytrynę wyszoruj i zetrzyj skórkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Miętę drobno posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj.

3

Przełóż mieszaninę do miseczki, udekoruj listkami mięty i zielonym pieprzem. Dip jest niezwykle orzeźwiający i delikatny, w szczególności świetnie pasuje do grillowanych mięs, nie może go więc zabraknąć podczas majówkowego sezonu BBQ! Podawaj go również z nachosami, paluchami z ciasta do pizzy, krakersami albo żytnim podpłomykiem (jak na zdjęciu). Smacznego!

Ingredients

 350 g kremowego twarogu
 2 średnie ogórki szklarniowe
 3 ząbki czosnku
 2 łyżki posiekanej mięty
 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
 otarta skórka z jednej cytryny
 sól i pieprz do smaku

Directions

1

Przygotuj składniki. Do zrobienia tego dipu użyłam świeżych pędów mięty, są delikatniejsze, ale możesz oczywiście użyć zwykłych listków.

2

Ogórki obierz ze skóry, wydrąż pestki, zetrzyj na grubej tarce, oprósz solą i zostaw na sitku, aby usunąć nadmiar wody. Cytrynę wyszoruj i zetrzyj skórkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Miętę drobno posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj.

3

Przełóż mieszaninę do miseczki, udekoruj listkami mięty i zielonym pieprzem. Dip jest niezwykle orzeźwiający i delikatny, w szczególności świetnie pasuje do grillowanych mięs, nie może go więc zabraknąć podczas majówkowego sezonu BBQ! Podawaj go również z nachosami, paluchami z ciasta do pizzy, krakersami albo żytnim podpłomykiem (jak na zdjęciu). Smacznego!

Dip Tzatziki
(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *