Gazpacho

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

To najlepsze gazpacho, jakie kiedykolwiek jadłam! Przepis został przywieziony z podróży kulinarnej z Meksyku, a moim wkładem w tę recepturę jest odrobina octu balsamicznego i oliwa z oliwek, które cudownie podkręcają smak pomidorów. Pamiętajcie, że gazpacho musi być bardzo dobrze schłodzone, wtedy smakuje idealnie.

Yields12 Servings
Prep Time15 minsCook Time2 hrsTotal Time2 hrs 15 mins

 1,50 kg pomidorów
 700 ml sosu pomidorowego
 1 mała cebula
 1 papryka zielona
 1 mała papryczka chilli
 2 ząbki czosnku
 1 średni ogórek
 3 łyżki octu balsamicznego
 4 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz do smaku
 paczka chipsów kukurydzianych

1

Przygotuj składniki. Najlepsze bedą pomidory podłużne tzw. śliwkowe, które zawierają dużo miąższu i mało pestek.

2

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę.

3

Ogórka obierz ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Papryki wydrąż i pokrój w drobną kostkę.

4

Do dużej miski wlej sok pomidorowy, dodaj pokrojone warzywa, ocet balsamiczny, oliwę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

5

Schłodzony chłodnik podawaj najlepiej z chipsami kukurydzianymi. Smacznego!

Ingredients

 1,50 kg pomidorów
 700 ml sosu pomidorowego
 1 mała cebula
 1 papryka zielona
 1 mała papryczka chilli
 2 ząbki czosnku
 1 średni ogórek
 3 łyżki octu balsamicznego
 4 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz do smaku
 paczka chipsów kukurydzianych

Directions

1

Przygotuj składniki. Najlepsze bedą pomidory podłużne tzw. śliwkowe, które zawierają dużo miąższu i mało pestek.

2

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę.

3

Ogórka obierz ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Papryki wydrąż i pokrój w drobną kostkę.

4

Do dużej miski wlej sok pomidorowy, dodaj pokrojone warzywa, ocet balsamiczny, oliwę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

5

Schłodzony chłodnik podawaj najlepiej z chipsami kukurydzianymi. Smacznego!

Gazpacho
(Visited 105 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *