Gołąbki z Ryżem, Soczewicą i Pieczarkami

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyIntermediate

Yields14 Servings
Prep Time30 minsCook Time3 hrsTotal Time3 hrs 30 mins

 400 g ryżu Arborio
 1 puszka soczewicy
 500 g pieczarek
 3 ząbki czosnku
 2 cebule
 duży pęczek natki pietruszki
 sól i pieprz do smaku
 4 łyżki oleju do smażenia
 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
 bulion lub wrzątek do pieczenia
 2 liście laurowe
 1 łyżka gorczycy (opcjonalnie)

1

Przygotuj składniki. Odcedź soczewicę z płynu, ryż gotuj około 10 minut.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju na złoty kolor (około 10 minut). Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i smaż jeszcze 10 minut. Natkę pietruszki posiekaj.

3

W misce wymieszaj ugotowany ryż z soczewicą, podsmażoną cebulą i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Jeżeli masz płatki drożdżowe do dodaj do farszu, spowodują, ze gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.

4

Następnie przygotuj liście kapusty. Usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż całą główkę kapusty i obgotuj. Po kilku minutach zdejmuj po kolei liście i odkładaj na talerzu do ostygnięcia.

5

Usuń grube, wystające nerwy. Uważaj, żeby nie przerwać liścia.

6

Nałóż porcję farszu. Zawijaj od grubszej części liścia, następnie zagnij boki do środka i zawiń do końca.
Układaj ściśle gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty. Jeżeli nie masz bulionu możesz zalać wrzątkiem dodać trzy łyżki masła, sól, pieprz, liść laurowy i gorczycę. Piecz w temperaturze 160*C przez trzy godziny. Po upływie czasu, zostaw do ostygnięcia w piekarniku.

7

Tak przygotowane gołąbki rozpływają się w ustach. Kapusta jest bardzo delikatna i miękka, nie ciągnie się podczas jedzenia. Ja lubię je w połączeniu z pomidorowym sosem, który sama przygotowuję. Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek, następnie miksuję je z przecierem pomidorowym. Doprawiam solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smacznego!

Ingredients

 400 g ryżu Arborio
 1 puszka soczewicy
 500 g pieczarek
 3 ząbki czosnku
 2 cebule
 duży pęczek natki pietruszki
 sól i pieprz do smaku
 4 łyżki oleju do smażenia
 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
 bulion lub wrzątek do pieczenia
 2 liście laurowe
 1 łyżka gorczycy (opcjonalnie)

Directions

1

Przygotuj składniki. Odcedź soczewicę z płynu, ryż gotuj około 10 minut.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju na złoty kolor (około 10 minut). Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i smaż jeszcze 10 minut. Natkę pietruszki posiekaj.

3

W misce wymieszaj ugotowany ryż z soczewicą, podsmażoną cebulą i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Jeżeli masz płatki drożdżowe do dodaj do farszu, spowodują, ze gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.

4

Następnie przygotuj liście kapusty. Usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż całą główkę kapusty i obgotuj. Po kilku minutach zdejmuj po kolei liście i odkładaj na talerzu do ostygnięcia.

5

Usuń grube, wystające nerwy. Uważaj, żeby nie przerwać liścia.

6

Nałóż porcję farszu. Zawijaj od grubszej części liścia, następnie zagnij boki do środka i zawiń do końca.
Układaj ściśle gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty. Jeżeli nie masz bulionu możesz zalać wrzątkiem dodać trzy łyżki masła, sól, pieprz, liść laurowy i gorczycę. Piecz w temperaturze 160*C przez trzy godziny. Po upływie czasu, zostaw do ostygnięcia w piekarniku.

7

Tak przygotowane gołąbki rozpływają się w ustach. Kapusta jest bardzo delikatna i miękka, nie ciągnie się podczas jedzenia. Ja lubię je w połączeniu z pomidorowym sosem, który sama przygotowuję. Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek, następnie miksuję je z przecierem pomidorowym. Doprawiam solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smacznego!

Gołąbki z Ryżem, Soczewicą i Pieczarkami
(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *