
Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz użyć więcej warzyw niż podana waga w przepisie, dodaj odpowiednio kolejne żółtko.
Ugotuj ziemniaki i seler, ale uważaj, żeby nie były zbyt rozgotowane. Powinno wystarczyć 30 minut.
Ugotowane warzywa odcedź i całkowicie wystudź, możesz ugotować je dzień wcześniej. Następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni. Przygotuj panierkę na osobnych talerzach: mąka pszenna, roztrzepane jajko z odrobiną soli i bułka tarta. Weź w dłonie porcję ciasta, uformuj krokieta, obtocz w mące, następnie zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej.
Krokiety smaż z obu stron na złoty kolor.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz użyć więcej warzyw niż podana waga w przepisie, dodaj odpowiednio kolejne żółtko.
Ugotuj ziemniaki i seler, ale uważaj, żeby nie były zbyt rozgotowane. Powinno wystarczyć 30 minut.
Ugotowane warzywa odcedź i całkowicie wystudź, możesz ugotować je dzień wcześniej. Następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni. Przygotuj panierkę na osobnych talerzach: mąka pszenna, roztrzepane jajko z odrobiną soli i bułka tarta. Weź w dłonie porcję ciasta, uformuj krokieta, obtocz w mące, następnie zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej.
Krokiety smaż z obu stron na złoty kolor.