Tradycyjny przepis na serowe oponki, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jest bardzo prosty i nie sprawia trudności. Spróbuj chrupiące i lekkie serowe oponki!

Przygotuj składniki na serowe oponki. Pamiętaj, aby ser nie był zbyt rzadki, dlatego nie używaj serków homogenizowanych.
Po pierwsze, w misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.
Następnie dodaj jajka, ser, ocet i wymieszaj.
Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką, oprósz je mąką i zagnieć. Podziel na dwie porcje.
Rozwałkuj porcję ciasta na grubość 8/10 mm, cały czas podsypując mąką, bo ciasto jest kleiste. Wykrawaj foremką, albo szklanką kółka z dziurką.
Wrzucaj ciasto na gorący olej i smaż z obu stron, aż zrobią się złociste. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Do cukru pudru możesz dodać mielony cynamon. Oponki najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy są chrupiące.
Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki na serowe oponki. Pamiętaj, aby ser nie był zbyt rzadki, dlatego nie używaj serków homogenizowanych.
Po pierwsze, w misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.
Następnie dodaj jajka, ser, ocet i wymieszaj.
Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką, oprósz je mąką i zagnieć. Podziel na dwie porcje.
Rozwałkuj porcję ciasta na grubość 8/10 mm, cały czas podsypując mąką, bo ciasto jest kleiste. Wykrawaj foremką, albo szklanką kółka z dziurką.
Wrzucaj ciasto na gorący olej i smaż z obu stron, aż zrobią się złociste. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Do cukru pudru możesz dodać mielony cynamon. Oponki najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy są chrupiące.
Smacznego!