Pesto z Pokrzywy

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 mins

 młode pokrzywy (około 12 sztuk)
 100 g orzechów włoskich
 100 ml oliwy
 pół łyżeczki soli
 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

1

Przygotuj składniki. Orzechy podpraż na patelni. Obierz czosnek.

2

Wszystkie składniki zmiksuj. Jeżeli chcesz, żeby pesto zachowało ładny zielony kolor, dodaj trochę soku z cytryny.

Pesto z pokrzywy można wykorzystać do pieczenia bułeczek, posmarować nim śniadaniową kanapkę, albo dodać do ugotowanego makaronu i oprószyć parmezanem.

Pesto z pokrzywy możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, wystarczy przełożyć do szklanego słoika zalać wierzch oliwą i zamknąć pokrywką.

Ingredients

 młode pokrzywy (około 12 sztuk)
 100 g orzechów włoskich
 100 ml oliwy
 pół łyżeczki soli
 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Directions

1

Przygotuj składniki. Orzechy podpraż na patelni. Obierz czosnek.

2

Wszystkie składniki zmiksuj. Jeżeli chcesz, żeby pesto zachowało ładny zielony kolor, dodaj trochę soku z cytryny.

Pesto z pokrzywy można wykorzystać do pieczenia bułeczek, posmarować nim śniadaniową kanapkę, albo dodać do ugotowanego makaronu i oprószyć parmezanem.

Pesto z pokrzywy możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, wystarczy przełożyć do szklanego słoika zalać wierzch oliwą i zamknąć pokrywką.

Pesto z Pokrzywy
(Visited 149 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *