AuthorMałgośkaCategory, DifficultyIntermediate

Yields6 Servings
Prep Time9 hrs 5 minsCook Time4 minsTotal Time9 hrs 9 mins

 150 g zakwasu żytniego
 200 g mąki żytniej typ 750
 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
 100 ml letniej wody
 pół łyżeczki soli

1

Przygotuj składniki.

2

Wymieszaj wszystkie składniki razem, zagnieć, przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrastania na około 8 godzin. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem i zostawić na noc, wtedy na śniadanie można będzie przygotować świeże, zdrowe pieczywo.

3

Z ciasta uformuj sześć kulek i na godzinę odstaw do wyrastania.

4

Rozgrzej patelnię. Każdą porcję rozwałkuj na placek.

5

Kiedy patelnia będzie bardzo dobrze rozgrzana zmniejsz temperaturę o połowę i praż podpłomyki około 2 minuty z każdej strony.

6

Podpłomyki są najprostszą formą chleba, to tradycyjne pieczywo Słowian. Były wypiekane na gorących kamieniach, a potem na blachach nad paleniskiem i kuchniach węglowych. Dzięki dodaniu zakwasu, podpłomyk nabiera pulchności, jest chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Żytni podpłomyk ma zbawienne właściwości dla jelit i jest źródłem błonnika, który wspiera układ odpornościowy. To kolejny pomysł, w jaki sposób wykorzystać zakwas, nie tylko upieczesz na nim chleb, czy zakisisz żur, ale możesz piec również zdrowe podpłomyki.

Ingredients

 150 g zakwasu żytniego
 200 g mąki żytniej typ 750
 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
 100 ml letniej wody
 pół łyżeczki soli

Directions

1

Przygotuj składniki.

2

Wymieszaj wszystkie składniki razem, zagnieć, przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrastania na około 8 godzin. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem i zostawić na noc, wtedy na śniadanie można będzie przygotować świeże, zdrowe pieczywo.

3

Z ciasta uformuj sześć kulek i na godzinę odstaw do wyrastania.

4

Rozgrzej patelnię. Każdą porcję rozwałkuj na placek.

5

Kiedy patelnia będzie bardzo dobrze rozgrzana zmniejsz temperaturę o połowę i praż podpłomyki około 2 minuty z każdej strony.

6

Podpłomyki są najprostszą formą chleba, to tradycyjne pieczywo Słowian. Były wypiekane na gorących kamieniach, a potem na blachach nad paleniskiem i kuchniach węglowych. Dzięki dodaniu zakwasu, podpłomyk nabiera pulchności, jest chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Żytni podpłomyk ma zbawienne właściwości dla jelit i jest źródłem błonnika, który wspiera układ odpornościowy. To kolejny pomysł, w jaki sposób wykorzystać zakwas, nie tylko upieczesz na nim chleb, czy zakisisz żur, ale możesz piec również zdrowe podpłomyki.

Podpłomyk na Żytnim Zakwasie
(Visited 1 642 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *