
Przygotuj składniki.
Wymieszaj wszystkie składniki razem, zagnieć, przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrastania na około 8 godzin. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem i zostawić na noc, wtedy na śniadanie można będzie przygotować świeże, zdrowe pieczywo.
Z ciasta uformuj sześć kulek i na godzinę odstaw do wyrastania.
Rozgrzej patelnię. Każdą porcję rozwałkuj na placek.
Kiedy patelnia będzie bardzo dobrze rozgrzana zmniejsz temperaturę o połowę i praż podpłomyki około 2 minuty z każdej strony.
Podpłomyki są najprostszą formą chleba, to tradycyjne pieczywo Słowian. Były wypiekane na gorących kamieniach, a potem na blachach nad paleniskiem i kuchniach węglowych. Dzięki dodaniu zakwasu, podpłomyk nabiera pulchności, jest chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Żytni podpłomyk ma zbawienne właściwości dla jelit i jest źródłem błonnika, który wspiera układ odpornościowy. To kolejny pomysł, w jaki sposób wykorzystać zakwas, nie tylko upieczesz na nim chleb, czy zakisisz żur, ale możesz piec również zdrowe podpłomyki.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Wymieszaj wszystkie składniki razem, zagnieć, przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrastania na około 8 godzin. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem i zostawić na noc, wtedy na śniadanie można będzie przygotować świeże, zdrowe pieczywo.
Z ciasta uformuj sześć kulek i na godzinę odstaw do wyrastania.
Rozgrzej patelnię. Każdą porcję rozwałkuj na placek.
Kiedy patelnia będzie bardzo dobrze rozgrzana zmniejsz temperaturę o połowę i praż podpłomyki około 2 minuty z każdej strony.
Podpłomyki są najprostszą formą chleba, to tradycyjne pieczywo Słowian. Były wypiekane na gorących kamieniach, a potem na blachach nad paleniskiem i kuchniach węglowych. Dzięki dodaniu zakwasu, podpłomyk nabiera pulchności, jest chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Żytni podpłomyk ma zbawienne właściwości dla jelit i jest źródłem błonnika, który wspiera układ odpornościowy. To kolejny pomysł, w jaki sposób wykorzystać zakwas, nie tylko upieczesz na nim chleb, czy zakisisz żur, ale możesz piec również zdrowe podpłomyki.