
Przygotuj składniki.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dodaj szczyptę soli, duś na oliwie około 20 minut.
W tym czasie wypłucz porzeczki i obierz z zielonych części. Jabłka zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z pomarańczy. Z papryczki chili wyrzuć pestki i drobno ją posiekaj.
Do podduszonej cebuli i czosnku dodaj resztę składników.
Mieszając od czasu do czasu, duś około 40 minut, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Gotowy sos można pasteryzować, w słoikach albo przechowywać w lodówce do 14 dni.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dodaj szczyptę soli, duś na oliwie około 20 minut.
W tym czasie wypłucz porzeczki i obierz z zielonych części. Jabłka zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z pomarańczy. Z papryczki chili wyrzuć pestki i drobno ją posiekaj.
Do podduszonej cebuli i czosnku dodaj resztę składników.
Mieszając od czasu do czasu, duś około 40 minut, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Gotowy sos można pasteryzować, w słoikach albo przechowywać w lodówce do 14 dni.