Ryż po Meksykańsku

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyIntermediate

Yields6 Servings
Prep Time15 minsCook Time30 minsTotal Time45 mins

 300 g ryżu długoziarnistego
 400 ml paassaty
 300 ml wody
 1 cebula
 3 podłużne pomidory
 1 papryczka chilli
 2 ząbki czosnku
 2 średnie marchewki
 100 g mrożonego groszku
 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
 sól i pieprz do smaku
 2 łyżki oliwy
 2 łyżki soku z limonki
 pęczek kolendry

1

Przygotuj składniki. Jeżeli lubisz pikantne smaki możesz dodać więcej chilli, albo mniej, jak nie lubisz. Nie zamieniaj mrożonego groszku na ten z puszki, bo ma całkiem inny smak.

2

Obierz pomidory ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj kolendrę, cebulę i chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce.

3

Wypłucz ryż pod zimną wodą. Podsmaż na oliwie, około 10 minut, cebulę, czosnek i ryż.

4

Dodaj resztę składników: wodę, passatę, marchewkę, groszek, chilli, kolendrę, pomidory, sok z limonki, przyprawy i mieszając często duś pod przykryciem około 25/30 minut. Jeżeli wyparuje zbyt dużo płynu, możesz podlać ryż niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby nie przywierał do dna i nie przypalił się.

5

Tak przygotowany ryż jest gotowy do spożycia, możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań np. mięsnych, burrito, taco.

Ingredients

 300 g ryżu długoziarnistego
 400 ml paassaty
 300 ml wody
 1 cebula
 3 podłużne pomidory
 1 papryczka chilli
 2 ząbki czosnku
 2 średnie marchewki
 100 g mrożonego groszku
 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
 sól i pieprz do smaku
 2 łyżki oliwy
 2 łyżki soku z limonki
 pęczek kolendry

Directions

1

Przygotuj składniki. Jeżeli lubisz pikantne smaki możesz dodać więcej chilli, albo mniej, jak nie lubisz. Nie zamieniaj mrożonego groszku na ten z puszki, bo ma całkiem inny smak.

2

Obierz pomidory ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj kolendrę, cebulę i chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce.

3

Wypłucz ryż pod zimną wodą. Podsmaż na oliwie, około 10 minut, cebulę, czosnek i ryż.

4

Dodaj resztę składników: wodę, passatę, marchewkę, groszek, chilli, kolendrę, pomidory, sok z limonki, przyprawy i mieszając często duś pod przykryciem około 25/30 minut. Jeżeli wyparuje zbyt dużo płynu, możesz podlać ryż niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby nie przywierał do dna i nie przypalił się.

5

Tak przygotowany ryż jest gotowy do spożycia, możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań np. mięsnych, burrito, taco.

Ryż po Meksykańsku
(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *