
Przygotuj składniki. Jeżeli lubisz pikantne smaki możesz dodać więcej chilli, albo mniej, jak nie lubisz. Nie zamieniaj mrożonego groszku na ten z puszki, bo ma całkiem inny smak.
Obierz pomidory ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj kolendrę, cebulę i chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce.
Wypłucz ryż pod zimną wodą. Podsmaż na oliwie, około 10 minut, cebulę, czosnek i ryż.
Dodaj resztę składników: wodę, passatę, marchewkę, groszek, chilli, kolendrę, pomidory, sok z limonki, przyprawy i mieszając często duś pod przykryciem około 25/30 minut. Jeżeli wyparuje zbyt dużo płynu, możesz podlać ryż niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby nie przywierał do dna i nie przypalił się.
Tak przygotowany ryż jest gotowy do spożycia, możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań np. mięsnych, burrito, taco.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Jeżeli lubisz pikantne smaki możesz dodać więcej chilli, albo mniej, jak nie lubisz. Nie zamieniaj mrożonego groszku na ten z puszki, bo ma całkiem inny smak.
Obierz pomidory ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj kolendrę, cebulę i chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce.
Wypłucz ryż pod zimną wodą. Podsmaż na oliwie, około 10 minut, cebulę, czosnek i ryż.
Dodaj resztę składników: wodę, passatę, marchewkę, groszek, chilli, kolendrę, pomidory, sok z limonki, przyprawy i mieszając często duś pod przykryciem około 25/30 minut. Jeżeli wyparuje zbyt dużo płynu, możesz podlać ryż niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby nie przywierał do dna i nie przypalił się.
Tak przygotowany ryż jest gotowy do spożycia, możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań np. mięsnych, burrito, taco.