
Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.
Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.
Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.
Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.
Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.
Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.
Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!