Ryż z Jarmużem

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time10 minsCook Time15 minsTotal Time25 mins

 200 g ryżu parboiled
 200 g jarmużu
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy
 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 1 łyżka czarnuszki
 sól i pieprz do smaku

1

Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.

3

Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.

4

Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.

5

Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!

Ingredients

 200 g ryżu parboiled
 200 g jarmużu
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy
 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 1 łyżka czarnuszki
 sól i pieprz do smaku

Directions

1

Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.

3

Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.

4

Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.

5

Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!

Ryż z Jarmużem
(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *