Ziemniaki z Borowikami

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time15 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr 5 mins

 1 kg ziemniaki sałatkowe
 1 duża cebula
 250 g mrożonych prawdziwków
 250 ml śmietany 18% (opcjonalnie 30%)
 3 łyżki masła klarowanego
 sól i pieprz do smaku
 pęczek natki pietruszki

1

Przygotuj składniki. Mrożone grzyby opłucz ciepłą wodą i zostaw do odsączenia na sitku.

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na maśle podsmaż cebulę i grzyby około 10 minut.

3

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki. Zagotuj w dużym garnku wodę, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj 5 minut. Następnie odsącz ziemniaki z wody na sitku.

4

Do cebuli i grzybów dodaj odsączone z wody ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i ostrożnie wymieszaj, żeby plasterki się nie połamały.

5

Na wierzchu rozsmaruj kwaśną śmietanę, przykryj pokrywką i duś w niskiej temperaturze około 50 minut.
Jeżeli lubisz śmietanowe aksamitne sosy, to zamiast kwaśniej śmietany możesz użyć słodkiej śmietanki. Ja lubię w tym daniu kwaskowy smak zważonej kwaśnej śmietany, która przypomina teksturą serek.

6

Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Ingredients

 1 kg ziemniaki sałatkowe
 1 duża cebula
 250 g mrożonych prawdziwków
 250 ml śmietany 18% (opcjonalnie 30%)
 3 łyżki masła klarowanego
 sól i pieprz do smaku
 pęczek natki pietruszki

Directions

1

Przygotuj składniki. Mrożone grzyby opłucz ciepłą wodą i zostaw do odsączenia na sitku.

2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na maśle podsmaż cebulę i grzyby około 10 minut.

3

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki. Zagotuj w dużym garnku wodę, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj 5 minut. Następnie odsącz ziemniaki z wody na sitku.

4

Do cebuli i grzybów dodaj odsączone z wody ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i ostrożnie wymieszaj, żeby plasterki się nie połamały.

5

Na wierzchu rozsmaruj kwaśną śmietanę, przykryj pokrywką i duś w niskiej temperaturze około 50 minut.
Jeżeli lubisz śmietanowe aksamitne sosy, to zamiast kwaśniej śmietany możesz użyć słodkiej śmietanki. Ja lubię w tym daniu kwaskowy smak zważonej kwaśnej śmietany, która przypomina teksturą serek.

6

Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki z Borowikami
(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *