Żur

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time10 minsCook Time40 minsTotal Time50 mins

 1 l bulionu
 500 ml zakwasu na żur
 100 g słoniny
 3 suszone grzybki
 sól i pieprz do smaku
 chrzan do smaku
 majeranek do smaku
 śmietana 30% do smaku
 natka pietruszki
Dodatki
 jajka ugotowane na twardo
 podsmażone ziemniaki
 biała kiełbasa

1

Przygotuj składniki.

2

Słoninę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Słonina ma swój niepowtarzalny smak, można ją zastąpić ewentualnie wędzonym boczkiem.

3

Do bulionu dodaj grzyby i zagotuj. Mieszając dodawaj zakwas na żur, doprowadź do wrzenia często mieszając.

4

Do gotującej się zupy dodaj odsączone z tłuszczu skwarki. Gotuj 40 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na tłuszczu ze słoniny możesz podsmażyć pokrojone w plasterki ziemniaki i białą kiełbasę.

5

Żurek dopraw majerankiem, solą i pieprzem, chrzanem i śmietaną.

6

Do zupy dodaj ulubione składniki, a najlepiej wszystkie na raz! Posyp posiekaną natką pietruszki.

Ingredients

 1 l bulionu
 500 ml zakwasu na żur
 100 g słoniny
 3 suszone grzybki
 sól i pieprz do smaku
 chrzan do smaku
 majeranek do smaku
 śmietana 30% do smaku
 natka pietruszki
Dodatki
 jajka ugotowane na twardo
 podsmażone ziemniaki
 biała kiełbasa

Directions

1

Przygotuj składniki.

2

Słoninę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Słonina ma swój niepowtarzalny smak, można ją zastąpić ewentualnie wędzonym boczkiem.

3

Do bulionu dodaj grzyby i zagotuj. Mieszając dodawaj zakwas na żur, doprowadź do wrzenia często mieszając.

4

Do gotującej się zupy dodaj odsączone z tłuszczu skwarki. Gotuj 40 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na tłuszczu ze słoniny możesz podsmażyć pokrojone w plasterki ziemniaki i białą kiełbasę.

5

Żurek dopraw majerankiem, solą i pieprzem, chrzanem i śmietaną.

6

Do zupy dodaj ulubione składniki, a najlepiej wszystkie na raz! Posyp posiekaną natką pietruszki.

Żur
(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *